2024. április 27., szombat

Koszovó nem törli el a vámilletékeket

Szerbia és az Európai Unió egyetértenek: Pristina egyoldalú lépése veszélyezteti a regionális együttműködést és stabilitást – Belgrádban és Pristinában tartózkodott Johannes Hahn

Csaknem két órán át tárgyalt ma Belgrádban, az elnöki palotában Aleksandar Vučić szerb államfő Johannes Hahnnal, az Európai Unió bővítési biztosával. Kora este sajtótájékoztatót is tartott az elnöki kabinet előtt a megbeszélés kapcsán. Azon, mint kiderült, Pristina legutóbbi intézkedése állt a középpontban, amikor is száz százalékra növelte a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura kirótt vámilletékeket, megszegve ezzel a brüsszeli megállapodást, a CEFTA kereskedelmi egyezményt és az uniós stabilizációs és társulási szerződést is. Mint ismeretes, Belgrád és Brüsszel is arra szólította fel a koszovói hatóságokat, hogy azonnal vonják vissza az elfogadott döntést, Pristina azonban jószerével válaszra sem méltatta a követeléseket, és intézkedéseket sem foganatosított az új illetékek törlése érdekében.

A ma esti, rendkívüli sajtótájékoztatóján a nemzethez szólva Aleksandar Vučić Ramush Haradinaj koszovói kormányfő kijelentésére reagált, miszerint akkor törlik el az új illetékeket, amikor Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét. Vučić kategorikusan fogalmazott: Szerbia nem engedhet a zsarolásnak, nem ismeri el déli tartománya függetlenségét. „Tegyék a legjobb belátásuk szerint, nekünk annyi marad hátra, hogy figyelmeztessünk a veszélyekre, amelyek a régióra leselkednek, ha senki sem állítja meg Pristinát” – fogalmazott. Mint kifejtette, mindez azért történik, hogy Észak-Koszovóra is rátegyék a kezüket – magyarázta Vučić. Arra kérte a szerbséget, ne viszonozza Pristina hisztériáját. Beszámolt arról is, hogy Pristina fél hónapon belül felállítja a koszovói hadsereget. A történések azt bizonyítják, hogy Pristina sohasem akarta igazán a dialógust és a megállapodást – értékelte az államelnök.

Ma délelőtt, a szerb államfővel folytatott megbeszélést követően (és mielőtt Pristinába érkezett volna) Hahn Twitter-bejegyzésekben értékelte a hallottakat, és fogalmazta meg soron következő prsitinai útjának legfőbb céljait. Úgy értékelte, Vučićtyal tartalmas eszmecserét folytattak, megtárgyalták a koszovói intézkedés részleteit, s úgy értékelték, az nemcsak a korábban elfogadott megállapodással áll ellentétben, hanem általánosságban is ellehetetleníti a kereskedelem zavartalan lebonyolítását és az együttműködést a régióban. Hahn úgy fogalmazott, egyetértettek abban, hogy a zárlat mielőbbi feloldására van szükség. Másik bejegyzésében közölte, azért látogat Pristinába, hogy meggyőzze a politikusokat, hogy mielőbb el kell törölni a bevezetett új vámilletékeket, s ezáltal fel kell oldani a régióbeli kooperáció elé támasztott akadályokat.

Aleksandar Vučić a pristinai döntés veszélyeire hívta fel beszélgetőtársa figyelmét, aláhúzva, hogy a kereskedelmi problémákon túl mélyebb nyomokat, a feszültség fokozódását és a regionális egyensúly felborulását is okozhatja Koszovó szóban forgó lépése. Vučić köszönetet mondott Hahnnak azért, mert tökéletesen érti a kialakult helyzetet, s készen áll arra, hogy kieszközölje a probléma rendezését. Megköszönte azt is, hogy támogatja Szerbia európai csatlakozását. Arról biztosította beszélgetőtársát, hogy Belgrád nem fog válaszlépést tenni Pristina ellen, mert az a célja, hogy továbbra is megbízható tárgyalópartnernek számítson a régióban, Európában és világviszonylatban is. Hozzátette, Szerbia készen áll arra, hogy visszatérjen a brüsszeli tárgyalásokhoz, amint Pristina törli az időközben meghozott, az egész régióra nézve károsnak számító döntéseket. A béke és a stabilitás fenntartása a legfontosabb – állapította meg a szerb elnök.

Johannes Hahn és Ramush Haradinaj (Fotó: Beta)

Johannes Hahn és Ramush Haradinaj (Fotó: Beta)

A beszélgetés során Hahn véleményének adott hangot: a hosszú távú stabilitáshoz valódi megbékélésre, jószomszédi kapcsolatokra van szükség a régióban, ezért támogatásáról biztosította azokat a kezdeményezéseket, amelyekkel higgadt módon kívánják rendezni a kialakult problémákat. A békés, nemzetközi jogi normákat tiszteletben tartó regionális egyezményeket nem megszegő intézkedések a megfelelő módja az együttműködés elmélyítésének – értékelte Hahn.

A bővítési biztos pristinai látogatását, melynek során a koszovói kormányfővel, elnökkel, parlamenti elnökkel és az ellenzéki vezetőkkel is találkozott, nemzetközi elemzők nyomásgyakorlásként írták le, melynek az a célja, hogy jobb belátásra bírja a koszovói albánok vezetőit, akik egyelőre nem hajlandóak elállni a döntésüktől. Megállapítják, hogy az európai és a nemzetközi nyilvánosság is elítélte ezeket az intézkedéseket. Ramush Haradinaj, Koszovó kományfője a Johannes Hahnnal folytatott tárgyalások után megtartott sajtótájékoztatón egyértelműen kijelentette, a százszázalékos védővámot nem törlik el, mert Szerbia úton-útfélen akadályozta, és most is akadályozza Koszovót.

Hahnt nem csupán politikusok várták Pristinában: glogovaci albánok egy csoportja az Unió küldöttségének székháza előtt gyülekezett, hogy nemtetszését fejezze ki a vízummentesség brüsszeli halogatása miatt. Koszovó polgárai ma sem utazhatnak szabadon az EU területén.