2024. április 27., szombat

Luxemburgban is legalizálják a füvet

A marihuána élvezeti cikként való felhasználását Luxemburgban is legalizálják – jelentette be pénteken a kormányzó koalíció.

Helyi sajtóhírek szerint a liberális Demokrata Párt (DP), a szociáldemokrata Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (LSAP) és a zöldek képviselői megerősítették, hogy törvényessé teszik a marihuána árusítását, birtoklását és rekreációs célú fogyasztását.

Etienne Schneider kormányfőhelyettes arról számolt be, hogy kizárólag nagykorú polgárok vásárolhatnak majd legálisan kannabiszt, és tilos lesz az árusítás iskolák közelében, továbbá prevenciós programokat indítanak a függőség megelőzése érdekében. A részletes törvényjavaslatot a megállapodás tervezett jövő heti véglegesítésekor hozzák nyilvánosságra.

Az idén civilek népi kezdeményezést indítottak a legalizáció érdekében, és elegendő aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy a kérdés napirendre kerüljön a parlamentben.

Az Európai Unióban Luxemburg lesz az első ország, amely teljesen legalizálja a marihuánát.

A világon elsőként Uruguay törvényesítette teljesen a kábítószert, amit az idén Kanada és néhány amerikai szövetségi állam is követett.