2024. április 27., szombat

Továbbra is tüntetnek a szerbek

Marko Đurić ismét Brüsszel közbenjárását kérte, mert a helyzet kiéleződésétől tart

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője rendkívüli belgrádi sajtótájékoztatóján ismét felszólította Brüsszelt, hogy bírja jobb belátásra Pristinát, hiszen senkinek sem érdeke, hogy a helyzet esetleg még inkább kiéleződjön. Szerbia és a koszovói szerbek felelősségteljesen és békésen reagáltak, emelte ki Đurić, az Oliver Ivanović meggyilkolásának ügyében letartóztatott személyekkel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy Milan Radoičićet, az egyik gyanúsítottat a szerbiai rendőrség is kihallgatta, egyebek mellett poligráf berendezés segítségével. Ennek okán nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek segítségét is kikérték és kiderült, hogy Radoičić nem hazudik, vagyis semmi köze a gyilkossághoz, közölte Đurić, aki szerint Pristina célja Radoičić meggyiolkolása volt, mivel bűnbakra volt szüksége.

Koszovóban addig folytatódnak a békés tüntetések, amíg Pristina nem vonja vissza határozatát a védővám vonatkozásában, mondta a folytatásban Đurić, hozzátéve, hogy amint Pristina jobb belátásra tér, a észak–koszovói helyi önkormányzatok polgármesterei is visszavonják lemondásukat.

A Szerbiai Rádió és Televízió helyszíni tudósítása szerint a mai Kosovska Mitrovica-i tiltakozáson több ezer szerb gyűlt össze. A polgárok a korábbi tiltakozásokhoz hasonlóan ezúttal is alapvető emberi jogaik megsértése ellen emelték fel hangjukat. A koszovói szerbek nemcsak a védővámra tekintenek emberi jogaik megsértéseként, hanem az elmúlt napokban szerbek ellen irányuló letartóztatásokra is. Ezúttal elsősorban oktatási intézmények tisztségviselői és egyetemi hallgatók szóltak az egybegyűlt tömeghez, de a trepčai réz- és ólombánya szakszervezeti illetékese is jelen volt, illetve felszólalt.