2024. április 25., csütörtök

A neheze még hátravan

Érdeklődnek a kínaiak a Belgrád–Nagybecskerek autóút projektje iránt – Lázas munka folyik a 10-es korridor legnehezebb szakaszán

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter a kínai Shandong képviselőivel tárgyalt ma, a vállalat ugyanis érdekelt a Belgrád és Nagybecskerek közötti autóút projektjének kivitelezésében.

– A projekt műszaki dokumentációjának az előkészítése most a prioritás, de beszélgetnünk kell annak finanszírozási lehetőségeiről is – jelentette ki a kínai partnerrel folytatott megbeszélés kapcsán a szerb illetékes miniszter.

A Shandong képviselői a találkozón elmondták, hogy készek szorosan együttműködni a szerb kormánnyal az autóút projektjének realizálása érdekében. A megbeszélésen jelen volt Li Mancsang, Kína szerbiai nagykövete is. A minisztérium által kiadott közleményben az áll, hogy a Belgrádot, illetve annak Borča városnegyedét Nagybecskerekkel összekötő új autóút hozzájárul majd a térségben időközben megkezdett befektetések befejezéséhez és új beruházások ide vonzásához is. A 66 kilométeres útszakasz Nagybecskerek és egész Bánát számára kiemelt jelentőséggel bír – állapították meg a tárgyaláson.

– Régóta tart már a Szerbia és Kína közötti kooperáció az infrastrukturális fejlesztések terén. Hatékonyan valósul meg minden olyan projekt, amelyet a két ország közösen kivitelez. Éppen ezért ezek a kezdeményezések példaértékűnek számítanak – jelentette ki Mihajlović.

Miközben a Nagybecskerek és Belgrád közötti autóút még csak az elsődleges tervekig jutott el, a munkások éjjel-nappal dolgoznak a Macedónia felé haladó 10-es közúti folyosó befejezésén, melynek átadását az év végére, jövő év elejére ígérték az államvezetőség képviselői. Zorana Mihajlović hétfőn találkozott az út legbonyolultabbnak számító, a Grdelica-szoroson áthaladó részének kivitelezőivel, s azt mondta, tisztában van azzal, hogy itt zajlanak a legnehezebb munkálatok, s hogy a munkásoknak éjt nappallá téve kell dolgozniuk, de arra kért mindenkit, tartsák magukat a határidőkhöz. Hozzátette, az állam mindent megtett annak érdekében, hogy az év végére átadják a forgalomnak a korridor e szakaszát. Pénz van, minden kivitelező minden juttatást idejében megkap, ezért a határidők tiszteletben tartása elvárható a munkavégzőktől.

Zoran Babić, a Szerbiai Korridorok Közvállalat igazgatója maga is meg van győződve a határidők betartásáról, a kivitelezők közötti koordinációt rendkívül jónak mondta, s aktívnak minősítette a munkások hozzáállását is.

Mint ismeretes, egy bő 26 kilométeres szakaszról van szó a Grdelica-szoros térségében, ennek a megépítése 234 millió euróba kerül. Három szakaszon zajlik a munka: a Grdelica és a Predejane előtti alagút között, az alagút és Caričina dolina között, valamint Caričina dolina és a Manajle alagút között. Grdelicánál már két alkalommal beomlott a hegy oldalába épített támasztófal, mert az elsődleges kivitelező, a spanyol Azvi nem épített függőleges vízelvezetőket a falakra, a vízszintes akadályokkal pedig ellehetetlenítette a felgyülemlő víz távozását. A felszaporodó víz pedig földcsuszamlást okozott, s összeomlott a hegy oldalába emelt támasztófal is. A kivitelezést ekkor a boszniai Integral inženjering vette át. A tervet módosították, a hegy eltávolítása mellett döntöttek: 350 ezer köbméternyi földtömeg elhordását helyezték kilátásba, s a munka jelentős részét már el is végezték.