2024. április 27., szombat

Senkinek sem kell az Újvidéki Kikötő

Sikertelenné nyilvánították az Újvidéki Folyami Kikötő eladására kiírt pályázatot, mert egyetlen érdeklődő sem tett kötelező érvényű ajánlatot a megvásárlására – tette közzé a Gazdasági Minisztérium.

A kikötő részvényeinek 99,4 százalékát bocsátották volna áruba 15,98 millió eurós kezdőáron. A pályázat határidejét két alkalommal is hosszabbították.

A versenypályázaton részt vehetett minden olyan cég, amely az utóbbi tíz évben folyamatosan foglalkozott kikötői tevékenységgel, és 2017-ben legkevesebb 30 millió euró bevételt valósított meg.
Az Újvidéki Kikötő az egyetlen ilyen létesítmény Szerbiában, amelynek többségi tulajdonosa az állam. Évente hozzávetőleg egymillió tonna árut raknak itt át, kapacitása viszont a 2,5 millió tonnát is meghaladja. A cég 150 embert foglalkoztat.

A köztársasági kormány arra számított, hogy olyan tekintélyes világcégek érdeklődnek majd az Újvidéki Kikötő iránt, mint az egyesült arab emírségekbeli Dubai Port World, a német Rhenus vagy az amerikai Walona csoport. A korábbi felhíváson 12 cég jelezte részvételét, de ajánlatot egyik sem tett.