2024. május 8., szerda

Egy doboznyi öröm

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium az idén is megszervezi a cipősdoboz-akciót

Az előző évekhez hasonlóan a szabadkai kosztolányisok idén is megszervezik a cipősdoboz-akciót. Az iskola a BMC civil szervezettel karöltve adományokat gyűjt a rászoruló gyermekeknek. A gyűjtés a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 3.S osztályának, vagyis az általános tagozat diákjainak feladata.

Kádár Dávid, a 4.S osztály diákja részt vett a tavalyi akcióban. Szerinte ez az esemény mindenkit megmozgat és az ünnepekre való készülődés során hatalmas élmény mindezt átélni.

– Az iskola több mint 200 tanulóján kívül mások is részt vesznek a gyűjtésben. Leírhatatlan átélni azt az érzést, amikor átadtunk egy ötéves kisgyereknek egy dobozt, és láttuk az önfeledt mosolyt az arcán. Abban a dobozban ceruzakészlet és radír volt, ami nekünk nem tűnik soknak, de annak a gyermeknek nagyon sokat jelentett – mesélte a végzős diák.

Az intézmény ezzel az akcióval igazi hagyományt teremtett, hiszen a dobozok száma évről évre nő, az emberek pedig megszokták, hogy karácsony előtt indul a gyűjtés, és önként jelentkeznek az adományokkal az iskola portáján vagy telefonon érdeklődnek az akcióról – tudtuk meg Dognar Aleksandartól, a KDTG szerb nyelv szakos tanárától. Elmondta, hogy több intézmény, magánszemély és médium támogatja a karácsonyi cipősdoboz-akciót.

– Egyre többen csatlakoznak hozzánk. Tavalyelőtt a Kosztolányi Dezső Színház munkatársai videoklipet készítettek az akcióról, tavaly a Népszínház magyar társulatát kértük fel, az idén valószínűleg az Újvidéki Színházat fogjuk. A volt diákjaink is besegítenek, például az egyikük Szegeden is megszervezi a gyűjtést. Vannak olyan személyek, akik ötleteket adnak, és segítenek megvalósítani azokat. Gyűjtés közben, folyamatosan osztjuk a dobozokat a hátrányos helyzetű gyermekeknek – mondta Dognar Aleksandar.

A gyűjtés a Karácsonyi cipősdoboz-akció 2018 elnevezésű Facebook-eseménynél követhető. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai december 10-éig várják az adományokat.