2024. április 27., szombat

„Mindennap legyek jobb, mint az előzőn”

Györe László zentai teniszező volt a BeeHome Közösségi Ház vendége

Ezen a héten igazán eseménydús volt a BeeHome Közösségi Ház élete, hiszen csütörtökön Simon Vilmos személyében egy egyetemi tanárt, tegnap (pénteken) este újabb sportolót láthatott a közönség. A bemutatkozásra ezúttal nem volt szükség, hiszen Györe Lászlót nemcsak a sport- és teniszkedvelők ismerik, hanem gyakorlatilag az egész ország.

Györe a beszélgetés elején elárulta, hogy az idén voltak célok, amelyeket sikerült megvalósítania, s olyanok is, amelyekben kudarcot vallott. Miután a világranglistán a legjobb 100 közé került, a 2018-as évben nem tudta magát beverekedni a top 50-be. A zentai teniszező utólag úgy vélekedik, hogy mindez túl nagy ugrás lett volna, így jövőre a legjobb 70-et tűzte ki magának. Akárcsak a tavalyi, az idei esztendő sem kezdődött túl jól számára, hiszen sokáig sérüléssel bajlódott, ráadásul egy igen hosszú negatív szériát is összehozott. A fordulópontot a milánói challenger torna jelentette, amelyet győzelemmel zárt. 2018-ban már a legmagasabb fokozatban is sikerült meccset nyernie, hiszen Laci – még saját bevallása szerint is – kissé meglepő módon a kemény pályás US Openen tudott nyerni, s még a második körben is közel állt a továbbjutáshoz.

A svájci Gstaadban egy ATP-tornán a világranglista 21. helyezettje ellen győzött, a továbbjutás után pedig az akkoriban 18. helyen tanyázó Bautistával szemben is esély mutatkozott. Máriás Endrének, az est házigazdájának kérdésére válaszolva Györe elmondta, hogy a Davis-kupa egy külön kategóriát jelent a tenisz világában, hiszen az egyéni sportágon belül egy kisebb csapatsport alakul ki.

Laci nemregén pár fontos döntést hozott: a magánéletében is változások álltak be, emellett edzőt is váltott. Boris Čonkić irányítása alatt jelentősen javult az adogatása, mentális téren pedig Antal Márta van segítségére. A szintén zentai származású sportpszichológus segítségével a koncentrációkészség fejlesztésén, a nehéz helyzetek kezelésén, valamint a külső körülmények kizárásán dolgoznak a legtöbbet.

Györe László készségesen válaszolt a nézők kérdéseire is (Gergely József felvétele)

Györe László készségesen válaszolt a nézők kérdéseire is (Gergely József felvétele)

A kezdetekkel kapcsolatban az derült ki, hogy László az édesapjának köszönhetően került bele ebbe a világba, s kis korában még karatézott is, de szerencsére végül az ütőt választotta. Hamarosan az első serleget is betehette a vitrinbe, Zomborban harmadik lett egy versenyen, mindez pedig akkora boldogságot hozott neki, hogy naponta tízszer is megnézte és dédelgette trófeáját. A junior kategóriákból rögös út vezetett a felnőttek mezőnyébe. Györe egy kis kulisszatitkot is megosztott az egybegyűltekkel, mivel a kisebb tornákon a közhiedelemmel ellentétben nem kínálják tálcán a kényelmet: rossz pályák, kényelmetlen és piszkos szállás, nem megfelelő étkeztetés. A sikerről vélekedve Laci elmondta, hogy ezt valószínűleg mindenki másképp éli meg, ő jelenleg nagyon elégedett azzal, hogy a legjobb 100 teniszező egyikének mondhatja magát, ugyanakkor önmagát és mindenki mást is figyelmeztetett arra, hogy nem szabad abbahagyni a munkát, mert könnyen csapdába eshetünk. Ahhoz, hogy mindez ne történjen meg vele, Györe egy különös kis mottót is kitalált, miszerint mindennap jobbnak kell lennie, mint az előzőn. A kudarcok során sokszor „bűnös” napokat iktat be, ilyenkor rengeteg csokit töm magába, ehhez pedig titkos szenvedélye, a főzőcskézés is hozzájárul. Állítása szerint minden receptet kiválóan elkészít, de brownie-ja különösön ízletes.

Györe hosszú távú céljai között a top 10, valamint az év végi világbajnokságon való részvétel szerepel, pályafutása lezárultával pedig nyugodtabb, utazásmentes napokat szeretne magának és családjának.

Ezúttal a nézők is kérdeztek a vendégtől, a világ három legjobbjáról (Đoković, Federer és Nadal) a zentai fiatal sportoló csak annyit mondott: megszállottak.