2024. április 27., szombat

Nem változtak a beruházási prioritások Óbecsén

Decemberben közvitán is véleményt lehet majd mondani a jövő évi költségvetésről

Közvilágítás, utak és járdák, valamint csatornázás, kóbor kutyák – ahogy tavaly, úgy az idén is a legtöbben ezekre költenének el a községi költségvetésből 100 millió dinárt Óbecsén. Az múlt hétvégén a községben csaknem háromezer polgár mondott véleményt arról, hogy a helyi közösségében melyik beruházásoknak kellene elsőbbséget élvezniük. A második alkalommal megszervezett, A polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! elnevezésű akciót az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM), az Ifjúsági Iroda és az önkormányzat rendezte meg. Az akció keretében először csak javaslatokat gyűjtöttek be a szervezők a polgároktól, akik a hétvégén már egy, a javaslatok alapján összeállított listára szavazhattak a helyi közösségekben vagy online.

A legaktívabbak az első helyi közösség lakói voltak, innen több mint ezer szavazat érkezett, ezek közül a legtöbb a strand megépítésére, majd a Sever Đurkić utca aszfaltozására és kiszélesítésére, valamint a játszóterek helyreállítására és kiépítésére vonatkozott. A legnagyobb meglepetést Pecesor jelentette, itt tavaly mindössze heten, ezúttal viszont 125-en voksoltak – ők elsősorban az Óbecse és Pecesor közötti út javítását, a kultúrház felújítását és a közvilágítás korszerűsítését szorgalmazták.

Az akció szervezői a következő két hétben mindegyik helyi közösségbe ellátogatnak, és ezek a megbeszélések a jövő évi költségvetésről szóló, decemberi közvita előzményei lesznek. A Polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! elnevezésű akcióval azt szeretnék elérni a szervezők, hogy a polgárok ismerjék meg a költségvetés összeállításának a folyamatát, vegyenek részt a döntéshozatalban és legyen átláthatóbb számukra az önkormányzat működése. Dragan Tošić polgármester ígérete szerint a költségvetési közvélemény-kutatás a községi statútum megváltoztatásával a jövő évtől már a költségvetés-tervezés kötelező része lesz, így minden évben meg fogják ismételni.

A legtöbb szavazatot kapott javaslatok megvalósítására a községi költségvetésből – ahogy tavaly, úgy az idén is – 100 millió dinárt szán az önkormányzat. A jövő évi költségvetés december 25-éig kerül a községi képviselő-testület elé.