2024. április 25., csütörtök

Jótékonysági koncert a pusztaszeri templomért

Topolyai és kishegyesi zeneiskolások és művészek is felléptek a kisteleki koncerten
A koncert helyszíne: a kisteleki Szt. István-templom (Fotó: Kiss Zoltán)

A koncert helyszíne: a kisteleki Szt. István-templom (Fotó: Kiss Zoltán)

Az elmúlt hétvégén Magyarországon, Kisteleken topolyai és kishegyesi zeneiskolások, zeneművészek is csatlakoztak a helybeli zeneiskola tanítványainak jótékonysági programjához. Nemrégiben ugyanis Pusztaszeren egy katolikus templom építésének igénye fogamazódott meg a lakosságban. Az említett település Kistelek közvetlen szomszédságában található, ezért is érzik fontosnak az itt élők a segítségnyújtást keresztény testvéreiknek. Kovács Eszter, a topolyai származású, immár nyugalmazott  ének-zene szakos tanárnőnek, aki korábban Kishegyesen is tanított, támadt az az ötlete, hogy a kisteleki Szent István-templomban tartandó jótékonysági koncertre meghívja régi jó ismerőseit, illetve valamikori tanítványait. Kérésével felkereste a topolyai zeneiskola igazgatónőjét, Diósi Rózsát, és ő örömmel elfogadta a felkérést.

Kovács Eszter (Fotó: Kiss Zoltán)

Kovács Eszter (Fotó: Kiss Zoltán)

A kishegyesi Csőke Noémi (Fotó: Kiss Zoltán)

A kishegyesi Csőke Noémi (Fotó: Kiss Zoltán)

Csőke Andrea (Fotó: Kiss Zoltán)

Csőke Andrea (Fotó: Kiss Zoltán)

Antal Imre atya (Fotó: Kiss Zoltán)

Antal Imre atya (Fotó: Kiss Zoltán)

– A műsorral kapcsolatban, először az előzményeket mondanám el – hallottuk Esztertől. – Amikor Imre atya idekerült Erdélyből, felvetődött annak a gondolata, hogy Pusztaszeren templomot kellene építeni, mert ott még nincs. Egy páran szorgalmaztuk nála, mire ő elmondta, hogy a püspök úr már tervbe vette ezt, pályázatot is írtak ki rá, feltételezhetően hamarosan meglesz a pénz is az építés megkezdésére. Azóta elmúlt egy év, és a tavasszal hozzáfogtak az építéshez, de megemlítettem Imre atyának, hogy kész vagyok egy jótékonysági koncertet megszervezni, hogy hozzájáruljunk az építési munkálatokhoz. Pontosabban elképzeltem, hogy színes ablakokra, rozettákra gyűjtenénk adományt. Ő azt mondta, színes üvegekre nem lesz szükség, hanem inkább harangra gyűjtsünk. Ezt elmondtam a művészeti iskolában, hogy mi az én szándékom, terveim, és a kolléganők azonnal mellém álltak.  Mivel topolyai származású vagyok, követem a Topolya környéki bácskai zenei életet. Több alkalommal olvastam  egy kislányról, Csőke Noémiről és a testvéréről, Andreáról, hogy nagyon sokfelé szerepelnek, díjakat kapnak. Gaál József tanár úr régi tanulóm, őt is többször hallottam  játszani. Tudom róla, hogy nagyon lelkes hegedűs. Elmentünk Topolyára, és a Zeneiskola igazgatónőjével beszélgettünk erről a témáról, majd felkerestem Csőke András kollégát, és felkértem őket a szereplésre. Örömmel fogadták.

A topolyai Apró Marcell hegedül, zongorán kíséri Szenti Áron (Fotó: Kiss Zoltán)

A topolyai Apró Marcell hegedül, zongorán kíséri Szenti Áron (Fotó: Kiss Zoltán)

– Jóleső és megtisztelő érzés volt számunkra Eszter felkérése. Intézményünk a múltban is és a jövőben is szívesen vesz részt jótékonysági akciókban – nyilatkozta lapunknak Diósi Rózsa,a topolyai Zeneiskola igazgatónője. – Kisteleken egy egészen fiatal tanítványunk, a második osztályos Apró Marcell hegedűs kezdte a fellépést Rebikov Cseh népi táncával, őt Szenti Áron kísérte zongorán. A kishegyesi származású Csőke Andrea Scarlatti f-moll szonátáját, majd Liszt Ferenc Villa d’Este szökőkútjai című művét zongorázta el nagy sikerrel, testvére, Csőke Noémi pedig Chopin Asz-dúr balladáját meg Beethoven F-dúr szonátájának I. tételét játszotta. Zeneiksolánk tanára, id. Gaál József, valamint ifj. Gaál József hegedűn, Szenti Áron zongorakíséretével Megyeri Lajos népdalfeldolgozásaival mutatkozott be a közönségnek.

Antal Imre, a kisteleki Szent István-templom plébánosa elmondta, hogy a templom építése már folyamatban van, a falak már állnak. A pusztaszerieknek régi vágya, hogy templom épülhessen, mivel soha nem állt ott templom.

– Ez a jótékonysági koncert azt a célt szolgálta, hogy ne csak azt várjuk, hogy az állam és az egyházmegye támogasson bennünket, hanem mi magunk, a közösség is tegye hozzá a maga részét. Így a templomot is jobban a magunkénak tudjuk érezni – mondta a fiatal plébános.

Nagy sikert aratott a topolyai Gaál-duó is Szenti Áron zongorakíséretével (Fotó: Kiss Zoltán)

Nagy sikert aratott a topolyai Gaál-duó is Szenti Áron zongorakíséretével (Fotó: Kiss Zoltán)