2024. április 27., szombat

Több veszély leselkedik a gépkocsivezetőkre

Téliesre fordult az időjárás, vezessünk az útviszonyoknak megfelelően! – Sokszor az apróságok akadályozzák meg a baleseteket

Hirtelen köszöntött be hozzánk az őszies, sőt, télies idő: míg tíz nappal ezelőtt a húsz fokot is elérte a hőmérő higanyszála, vasárnapra virradóra már – igaz, gyengén, mégis – havazott sok helyütt. Ma is távol leszünk az elhúzódó vénasszonyok nyara alatt megszokott húsz foktól, az előrejelzés szerint a legtöbb helyen Vajdaságban 2 és 8 fok között ingadozik a hőmérséklet, a következő napokban pedig esőre, havas esőre is kilátás van. Csütörtökön és pénteken éjjel már fagypont alatt lesz a levegő hőmérséklete, Újvidéken -2 fokot jeleztek előre a meteorológusok. A hétvégén napos és felhős, esős időszakok váltogatják majd egymást, a fagy felenged, de napközben sem lesz 8 foknál melegebb.

A közlekedést a reggelente rendszerint nedves utak nehezítik országszerte. A völgykatlanokban, de a magasabban fekvő tájegységekben is kialakulhatnak ködfoltok. Az esti és éjszakai esőzés következtében jegesedés figyelhető meg az utakon, így azoknak a sofőröknek, akik ilyen időjárási körülmények között vezetnek, nagyon oda kell figyelniük az útviszonyokra és óvatosnak kell lenniük. A Szerbiai Autó-Motoros Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy télies viszonyok várják a közlekedőket, a gyenge havazás nedvesíti az utakat, az időnként bekövetkező havazás és esőzés nehezíti a körülményeket, ezért figyelni kell a közlekedési jelekre is. Különösen elővigyázatosnak kell lenni a hidakon történő áthaladás során, tette hozzá közleményében a szervezet. A látótávolság rendszerint megfelelő, a forgalom a reggeli órákban kissé zsúfoltabb a megszokottnál, a délelőtt és a délután folyamán gyenge, az esti órákban pedig növekszik, különösen a városok legforgalmasabb útszakaszain és a nagyobb településekre vezető útvonalakon.

– Csúszósakká válnak ilyenkor az utak, ennek következtében romlik a gépkocsi irányíthatósága, növekszik a fékezési táv, így a követési távolságot is meg kell növelni, ügyeljünk arra, nehogy belefussunk az előttünk haladó járműbe. Ilyenkorra elérkezik az ideje annak, hogy a gépkocsira is ráadjuk a „téli csizmát”, fel kell szerelnünk a téli gumiabroncsokat, melyeknek az összetétele sokkal jobban megfelel a télies időjárási körülményeknek, megfelelő tapadást szavatol a járműnek még a nagy hidegben, fagypont alatti hőmérsékleti értékek esetében is – mondott el néhány fontos tanácsot a gépkocsivezetőknek lapunknak adott nyilatkozatában Fehér László közlekedési szakértő.

Vasárnapra és hétfőre virradóra is sok helyütt havazott (Fotó: Gergely Árpád)

Vasárnapra és hétfőre virradóra is sok helyütt havazott (Fotó: Gergely Árpád)

Arra kell törekedni, hogy az autónkat kormányozhatóvá, vezethetővé és fékezhetővé tegyük, mondta el.

FIGYELMESEN, VAGYIS LASSAN

– Bizonyos helyzetekben, főleg a kora esti és kora reggeli órákban, vagy borús időben szürkületet láthatunk magunk előtt, kifejezetten romlik a látótávolság, elővigyázatosnak kell lennünk. Vegyük azt is figyelembe, hogy előbb sötétedik, de az esti órákban, főként a lakott területek környékén, még nagyobb számú gyalogossal, kerékpárossal is találkozhatunk. Az ő biztonságukra is ügyelnünk kell vezetés közben – tette hozzá.

Fehér László elmondta, ez a „fokozott figyelemmel történő vezetés” voltaképpen az esetek többségében annyit takar: vezessünk lassabban.

– Ne felejtsük el, hogy az olyan apróságnak tűnő dolgok is fontosak lehetnek, mint amilyen például a fényszórók és a szélvédők tisztasága. Ezek mind olyan fontos tényezők, amelyek befolyásolják, mennyire leszünk képesek jól követni a körülöttünk haladó forgalmat.

A HEGYEKBE LEGJOBB HÓLÁNCCAL INDULNI

A szakértő véleménye szerint a gyorshajtás mindig veszélyesnek számít, mert miatta kevesebb időnk marad reagálni, ha valami hirtelen történik. Amikor pedig az útviszonyok is rosszabbak, amikor csökkentett a látótávolság is, akkor különösen veszélyesnek számít, ha túl gyorsan vezetünk.

– A hegyvidékre utazóknak fel kell készülniük az ottani, otthonitól eltérő körülményekre. Egyelőre valószínűleg nem lesz nagyobb havazás, a pár centis hó esetében elegendőnek számít a téli gumi is. Erőteljesebb havazás és vastagabb hótakaró kialakulása esetén azonban hóláncra is szükségünk lesz. Az alacsony hőmérsékleti értékek miatt a gépkocsiba bele kell tölteni a fagyálló folyadékot, de arra is figyelni kell, hogy az ablakmosó-folyadék se fagyjon be, mert senki sem szeretné, ha éppen ezekben a körülményekben nem lenne képes letisztítani az előtte haladó járművek által okozott szennyeződéseket az autó ablaküvegéről – részletezte Fehér.

TEGYÜK ELVISELHETŐVÉ A VÁRAKOZÁST!

Amennyiben valóban egészen téliesre fordulna az időjárás, a jól ismert elővigyázatossági módszereket kell alkalmaznunk: magunkkal kell vinnünk takarót, egy kis élelmiszert, folyadékot arra az esetre, ha valahol vesztegelnünk kellene a rossz útviszonyok vagy közelben történt baleset miatt. Tele kell tölteni az üzemanyagtartályt útnak indulás előtt, hiszen sokat jelent az is, ha fűteni tudjuk az utasteret, amikor odakint nagy a zimankó, mi pedig nem tehetünk semmi mást, csupán várakozhatunk az útzárlat feloldására.