2024. május 8., szerda

Tamburazenekarok találkoztak Csantavéren

A hétvégén tartották meg a hatodik Szárazfa Lelke Tamburazenekarok Találkozóját Csantavéren. A rendezvényen ezúttal 14 zenekar vett részt Vajdaság több településéről, illetve a magyarországi Bajáról.

Vörös Róbert megnyitja az idei Szárazfa Lelke találkozót (Fotó: Benedek Miklós)

Vörös Róbert megnyitja az idei Szárazfa Lelke találkozót (Fotó: Benedek Miklós)

Lapunk kérdésére Vörös Róbert főszervező, a csantavéri Mendicus Művelődési Egyesület tamburazenekarának vezetője elmondta, hogy az első Szárazfa Lelke találkozóra 2011-ben került sor, és kétéves kihagyást követően, 2014-ben rendezték meg második alkalommal. Az azóta eltelt időszakban minden évben megtartották az eseményt. Az első találkozón mindössze négy zenekar vett részt, mára viszont, mint már említettük, több mint egy tucat résztvevője van. A Mendicus zenekara mellett az eseményen a kezdetek óta jelen van a zentai Sarkantyú tamburazenekar.

Az idei Szárazfa Lelke a tamburazenekarok találkozása mellett keretet biztosított egy jubileum megünnepléséhez is, ugyanis kereken 20 évvel ezelőtt alakult meg a Mendicus tamburazenekara. A zenekar összetétele nagyot változott a két évtized alatt. Jelenleg kilenc tagot számlál. Vörös Róbert elmondása szerint a zenekar munkájában a megalakulása óta körülbelül hatvanan vettek részt, és számos hazai, valamint külföldi fesztiválon, találkozón, vetélkedőn vettek részt sikeresen. A zenekar utánpótlása biztosítottnak tűnik, ugyanis jelenleg 29 általános iskolás diák tanulja a tamburázás csínját-bínját. A jubileum alkalmából a jelenlévő egykori és jelenlegi tagok elismerő oklevelet és plakettet vehettek át.