2024. április 27., szombat

Atlétikanapok Kragujevacon

A Szerbiai Atlétikai Szövetség (ASS) a közelmúltban tartotta meg Kragujevacon a hagyományos kétnapos rendezvényét Atlétikanapok néven. A program többek között a szövetség évi közgyűlését, szakelőadásokat, edzői továbbképzéseket (szakáganként), valamint a szakbizottságok elnökségi ülését is magában foglalta, emellett kihirdették az új országos csúcsokat, és díjazták a legjobb edzőket korosztályonként.

A rendezvényre a Tisza mentéről öten kaptak meghívást: Dušan Mandarić, a Magyarkanizsai Atlétikaklub edzője, a Vajdasági Atlétikai Szövetség aktuális elnöke, valamint négy zentai: Világos Györgyi, a Zenta új edzője, Eperjesi László előadóként, Táborosi László, az országos atlétabírók elnökségi tagja és Urbán József, az országos versenybizottság tagja.

Eperjesi a ZAK hajdani kiváló versenyzője, majd edzője volt. Jelenleg Szegeden él, és 18 (!) éve edzője az olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok súlylökőnek, Márton Anitának. Ezekről az évekről, a felkészítési fázisokról, a formába hozásról tartott nagy sikerű előadást a zsúfolásig megtelt teremben, kétszáz hallgató előtt.

Világos Györgyit hirdették ki a 2018-as év legjobb edzőjének a serdülő leány korosztályban. Tanítványa – egyben leánya –, Világos Adrianna 2018-ban országos bajnoki címet nyert gerelyhajításban az U16-os és U18-as téli dobóbajnokságon, valamint az U16-os szabadtéri bajnokságon. Emellett nyolc alkalommal országos csúcsot is javított, legjobb eredményét a 400 grammos gerellyel szeptember végén Mitrovicán érte el (64,42), az 500 grammos sportszerrel pedig áprilisban Eszéken 59,69 métert hajított. Ezek az eredmények világraszólóak, hiszen ha serdülő korosztályban vezetnének hivatalos világcsúcsot, akkor ezek azok lennének, így „csak” a világ legjobb eredménye 2018-ban!

A 2004-ben született Világos Adriannát már tavaly amolyan „világcsodaként” emlegették az újságok, szenzációs eredményeivel dobóüstükösként robbant be az atléták világába. 2015-től 2018-ig 44 (!) korosztályos országos csúcsot döntött vortexszal, azaz gumirakétával és gerellyel, valamint 7 országos bajnoki cím büszke tulajdonosa. Az aktuális felnőtt országos csúcsot az olimpiát és világbajnokságot is megjárt Tatjana Jelača tartja 64,21 méterrel…