2024. április 26., péntek

Művészek és művészetek találkozása

A IX. Nemzetközi Művészeti Műhely kiállításmegnyitója Zentán

A múlt héten zajlott a Zentai Alkotóházban a IX. Nemzetközi Művészeti Műhely, melynek megkoronázásaként szombaton délután az elkészült munkákból összeállított alkalmi kiállítás megnyitóját tartották meg társművészetek bevonásával. Az őszi műhelymunka gondolatindító témája a kék szín volt. A megnyitón a képzőművészekhez csatlakozó irodalmárok, zenészek és színművészek is e szín indíttatásából létrejött alkotásaikat mutatták be. Széles Gergő Mátyás Weöres Sándor, Mezei Kinga pedig Tolnai Ottó versét adta elő, valamint egy népdalt is elénekelt, Hernyák Zsóka és Szögi Csaba felolvasták a rendezvényre írt novelláikat, Jenei Kornél és Mezei Szilárd pedig improvizatív zenei csemegével szolgáltak a nagyérdeműnek.

Mezei Erzsébet, az alkotótábort szervező Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetője a megnyitó előtt lapunknak nyilatkozva elmondta, immár második alkalommal zárul a rendezvény kiállítással, mivel annyi jó munka születik az egy hét alatt, hogy azok miatt érdemes ezt megszervezni. Míg tavaly a sárga szín volt a központi téma, idén a kékre esett a választás. A munkák egy részén ez a szín dominál, ugyanakkor más esetekben a kék tagadása is megjelenik. A kék egyébként túlnyomórészt pozitív tulajdonságokat jelképez, és ennek megfelelően ilyen alkotások is születtek. Az alkotótábor egy hetéről Erzsébet elárulta, hogy az remek hangulatban telt, és szerencsére ez alatt az idő alatt a városban jobbnál jobb kulturális programok is zajlottak, melyekre ők el is látogattak.

A táborban részt vevő és a végén kiállító képzőművészek a következők voltak: Csernik Attila, Siflis András, Boda Zsuzsanna, Butterer Kis Márta, Bott Maya, Kovács Éva, Nela Novaković, Szécsi Valéria, Orcsik Jessica és Mezei Erzsébet.

Az alkalmi tárlat munkáinak egy része látható lesz majd a december 8-án megnyíló Lámpás kiállításon is.