2024. április 26., péntek

Vár a néptánc!

Újra felnőttnéptánccsoport alakult Zentán – Jövő szerdán táncház a Mojo Clubban

Már több mint egy hónapja ismét van Zentán felnőtteknek néptáncoktatás. A lelkes csapat szerda esténként fél nyolckor találkozik a Hófehérke Óvoda Margaréta épületében (Ohridi utcai óvoda), ahol Gnädig Kornélia és Baji Endre néptáncpedagógusok foglalkoznak velük. Alkalmanként huszonöten–harmincan gyűlnek össze, és az alapoktól tanulnak mindent, hiszen vannak közöttük abszolút kezdők is, meg olyanok is, akik már korábban is táncoltak, vagy gyermekkorukban ismerkedtek a néptánccal. A csoport moldvai táncok tanulásával kezdte meg a munkát, és mindenkit szívesen látnak, aki még szeretne hozzájuk csatlakozni, minél többen vannak, annál nagyobb az esély arra, hogy kialakul egy olyan kör, amely kitartóan szeretne ezzel foglalkozni. Mivel a tánctanulás nem öncélú, hanem azért van, hogy az érdeklődők táncházban is tudjanak táncolni, táncházba tudjanak járni, a csoportot összefogó személyek és az oktatók a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet segítségével táncházat is szerveznek. Az első ilyen közös szervezésű táncházra november 21-én, szerdán este a Mojo Clubban kerül sor, ahová mindenkit szívesen várnak. A táncházban tánctanítás is lesz, de aki csak élő népzenét szeretne hallgatni, vagy népzene mellett egy jót beszélgetni, iszogatni, vacsorázni, az is bátran csatlakozhat, a jó hangulat nem kérdéses.

Moldvai táncokkal ismerkednek a résztvevők (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Moldvai táncokkal ismerkednek a résztvevők (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Baji Endre az újonnan megalakult felnőttcsoporttal kapcsolatban elmondta, nagyon örül a kezdeményezésnek, úgy látja, Zentán valóban valami új dolog indult el, a csoport ugyanis nemcsak tánctanulásban és fellépésben gondolkodik, hanem részt kíván vállalni a táncházak szervezésében, a közösségépítésben is, ami elengedhetetlen a folytonossághoz.

– Zentán mindig is volt igény a felnőttnéptáncra, ezúttal is főleg néptáncos gyermekek szüleinek az ösztönzésére, szervezkedésére kezdtük meg a munkát, aminek mi nagyon örülünk. A felnőttek esetében is az a legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a célt, motivációt, ami hosszú távon fenn tudja tartani a csoportot, ami biztosítja a folytonosságot. Kornéliával arról beszélgettünk, hogy erdélyi mintára Zentán is megvalósíthatnánk egy olyan elképzelést, hogy a felnőtteknek, a felnőttekkel közösen táncházat szervezzünk, mert az ott kapott élmények, az az érzés tudja őket hosszú távon megtartani. A táncház azért tűnik jó ötletnek, mert ott lehet megérezni az élő zenére való táncolás ízét, ott éli át az ember ennek az egésznek a hangulatát, és ha arra ráérez, ha az megtetszik neki, akkor ez folyamatosan motiválja, hiszen keresi ezt az érzést. Nagyon várjuk a jövő heti mojós táncházat, örülünk, hogy a szórakozóhely tulajdonosától helyet kaptunk ott, bízunk benne, hogy sokan eljönnek, és abban is, hogy lesz folytatása. Úgy gondolom, ha rendszeresen lesznek táncházak, akkor az érdeklődés is folyamatos lesz.

Baji Endre azt is elmondta, hogy mivel Zentán a magyar néptáncos közösségnek nincs székháza, egy kicsit nehezebb helyzetben vannak, de reménykednek abban, hogy belátható időn belül változik ez az állapot.

– A közösségnek nincs otthona, nincs mit belaknia, pedig ez nagyon fontos lenne. Igazán jól működni, egyesületként működni nem is hiszem, hogy lehet székház nélkül. Már nemcsak egy maroknyi óvodásról beszélünk, akiket el lehet helyezni valamelyik óvodában, hanem majd száz gyermekről van szó, akik néptáncos szemléken, kultúreseményeken szerepelnek, és ehhez a létszámhoz csatlakoztak a felnőttek is. Egyébként nagyon bizakodó vagyok, úgy látom, hogy a város vezetőségében megvan az akarat arra, hogy székházat biztosítson a magyar néptáncos közösségnek.