2024. március 29., péntek

„A szerbül kiállított büntetés szabálytalan”

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Polgári Szövetség

A Magyar Polgári Szövetség a közlekedési rendőröknek a nyelvtörvénnyel ellentétes büntetési gyakorlatáról, a Magyar Nemzeti Tanács-választásokról, valamint az 1944–45-ös kivégzettekről való megemlékezésről tartott sajtótájékoztatót tegnap Zentán, ahol Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke kifejtette, Szerbiában a magyar közösség számára kedvező és kedvezőtlen törvények, döntések egyaránt léteznek, ugyanakkor a megfelelő törvényi háttér sem mindig garantálja a kisebbségi jogok érvényesülését.

Elmondása szerint a nyelvhasználati törvény alapján Vajdaság számos településén magyarul is ki kell állítani a hivatalos dokumentumokat. Ezek közé tartozik az a fizetési megbízás is, amellyel a rendőrség a közlekedési szabálysértéseket bünteti. Csakhogy ezt a dokumentumot kizárólag szerb nyelven, cirill betűkkel állítják ki, ami – ahogyan fogalmazott – ellentétes a vajdasági magyarság érdekeivel, és szembemegy a hatályban lévő törvény rendelkezéseivel.

– A Magyar Polgári Szövetség az én személyes példámon keresztül bebizonyította, hogy a rendőrség köteles magyar nyelven kiadni ezt a megbízást, ha a szabálysértés elkövetője azt kéri. Amennyiben nem adják ki, úgy az eljárás szabálytalan – szögezte le, hozzátéve, hogy a nem megfelelő eljárás következtében ezeknek a bírságoknak a kiszabása is jogtalan, ezért arra biztatta az érintetteket, hogy fellebbezzenek a döntés ellen. Akit úgy bírságoltak meg, hogy erről magyar nyelvű végzést kifejezett kérése ellenére sem kapott, annak nem kell kifizetnie a büntetést, ha pedig már megtette, kártérítést kérhet, hangsúlyozta.

Az MNT-választásokról beszélve kifejtette, azon a szavazásra jogosultaknak mindössze 36 százaléka vett részt, ami – ahogyan fogalmazott – komoly kritikája a jelenlegi rendszernek. Sérelmezte, hogy az MNT-től számos jogot elvettek, meglátása szerint ezért már nem rendelkezik komoly jelentőséggel. Mint mondta, a választáson önálló listával azért nem vett részt a pártja, mert az pénzbe, energiába került volna, de nem nyernek volna vele semmit. Hozzátette, egy támogatói összefogásrendszerben hajlandóak lettek volna részt venni, ha a listaállítók meghirdették volna a közös indulást.

Az 1944–45-ös megtorlások alkalmával ártatlanul kivégzett emberekről való megemlékezést az MPSZ is fontosnak tartja, azzal azonban nem értenek egyet, hogy a megemlékezést egyetlen pártnak kell szerveznie. Véleményük szerint a kivégzettek a magyar közösség halottjai, ezért a megemlékezés szerintük önkormányzati feladat.

Az MPSZ elnöke kifejtette, gyakran hallhatunk olyan véleményeket, amelyek szerint a vajdasági magyarság az 1956-os forradalmi eseményeket követően menekült Jugoszláviába. Ezzel szemben a magyarság évezredes múlttal rendelkező nemzet, amelynek nyelvére és kultúrájára egyaránt büszkék lehetünk. A magyarok származásának megismerése érdekében Baráth Tibor idén megjelent, 200 dinárért megvásárolható tanulmánykötetét ajánlotta a lakosság figyelmébe.