2024. április 27., szombat

Egymillió dinár a mezőgazdasági egyesületeknek

Szabadka Város önkormányzata a Városi Közigazgatás Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságán keresztül az idén egymillió dinárt különített el a mezőgazdasági egyesületek támogatására, amelyet azok elsősorban hagyományos, illetve új rendezvényeik megszervezésére használhatnak fel. A pályázatra 12 egyesület adta be jelentkezését, és mind a 12 támogatásban részesült. Az egyesületekkel pénteken írták alá a támogatási szerződést.

A szerződések aláírása (Fotó: Gergely Árpád)

A szerződések aláírása (Fotó: Gergely Árpád)

A rendezvény elején Vitković Aleksandar, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára köszöntötte az egybegyűlteket. Felszólalásában kiemelte az egyesületek munkájának fontosságát, és hangsúlyozta ezek jelentőségét a mezőgazdaság fejlesztésében, a hagyományok megőrzésében, és a falusi turizmusban. A rendezvényen jelen volt Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere is.

Gulyás Péter (Fotó: Gergely Árpád)

Gulyás Péter (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadka Város önkormányzata számára nagyon fontos a mezőgazdasági egyesületek tevékenységének, illetve azon belül a falusi rendezvények támogatása. A pályázók pályázati anyagában meghatározták, hogy a támogatást mely rendezvényükre használják fel. Az egyesületek a hagyományos rendezvényeik megrendezéseire szoktak pályázni, és éppen azért, mert ezen rendezvények már hagyományosnak mondhatóak, jövőre is támogatni szeretnénk, és támogatni is fogjuk őket – nyilatkozta Horvát Tímea.

A nyertes pályázók között volt a ludasi Futómadár Egyesület, amely elsősorban a strucctenyésztés népszerűsítését tűzte ki célul. Az egyesület nevében Gulyás Péter nyilatkozott lapunknak:

– Az egyesületünk 1992 óta létezik, és korábban számos terméket készítettünk és forgalmaztunk. Az utóbbi időben mondhatni szüneteltettük a tevékenységünket, viszont most újra szeretnénk indítani, és megismertetni, illetve népszerűsíteni a strucc- és az emutartást. December elejére egy bemutatót tervezünk, ahol bemutatjuk az érdeklődőknek a strucctojást, a strucc bőrének felhasználását, illetve a húsából készült étkeket, pörköltet, levest főzünk, amit a látogatók ki is próbálhatnak – nyilatkozta Gulyás.

Cindel Antal (Fotó: Gergely Árpád)

Cindel Antal (Fotó: Gergely Árpád)

A Bajmoki Sertéstenyésztők Egyesülete az idén augusztusban nyolcadik alkalommal rendezte meg a Farmernapok elnevezésű rendezvényét, amely elsősorban szakmai jellegű esemény. Az egyesület képviseletében Cindel Antal vett részt a pénteki szerződés-aláíráson.

– A Farmernapokon minden évben sertés-fajtabemutatót tartunk, ugyanakkor rendszeresen mezőgép-bemutatót is rendezünk. Az idén a tönkölybúzát mutattuk be, igyekeztünk népszerűsíteni, és a látogatók megkóstolhatták a belőle készült süteményeket, kenyeret, pogácsát. Az idei rendezvényünknek több mint 250 résztvevője volt, és természetesen jövőre is meg szeretnénk rendezni – mondta Cindel.