2024. május 8., szerda
ÚSZÁS

Három magyar érem a nyitónapon

Magyar szempontból Kapás Boglárka ezüstérmével indult az úszóvilágkupa-sorozat szingapúri állomása, aki fő számában, 400 méter gyorson a német Reva Foos mögött 4:08,10 perces idővel csapott célba. Az eredmény nem ezt tükrözi, a futam azonban jóval gyorsabb volt ennél, ám a két fő esélyes, Kapás és Femke Heemsker elszámolta magát, és 50 méterrel korábban állt meg. Foos viszont figyelt, s akkora előnyre tett szert, amit az esélyesek a maradék két hosszon már nem tudtak behozni.

Hosszú Katinka természetesen ezúttal sem maradt érem nélkül, 100 méter vegyesen azonban váratlanul vereséget szenvedett fő riválisa, Sarah Sjöström ellen. Hosszú 7 századdal a svéd kiválóság mögött csapott célba, így meg kellett elégednie a második hellyel. A vereség különösen fájó lehet, hiszen nagyban függ tőle az összesített eredmény is, ahol Sjöström eddig vezet Katinka előtt. A háromszoros olimpiai bajnok magyar kiválóság később javított, négy hossz után átvette az irányítást 200 pillangón, erős iramot diktált a hajrában, leszakította riválisait, és 2:02,86-tal nyerte meg a finálét.

A szerb Velimir Stjepanović 3:41,52-t úszott 400 m gyorson, amivel második lett az ausztrál Mack Horton (3:41,44) mögött.

Tizenhárman a keretben

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) közleménye szerint megvan a magyar válogatott kerete a december 11. és 16. között Hangcsouban esedékes rövid pályás világbajnokságra. Az elnökség maradéktalanul elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, eszerint 13 úszó kapott helyet a csapatban.

A magyar csapat, nők: Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Sztankovics Anna. Férfiak: Bernek Péter, Biczó Bence, Dudás Dániel, Földházi Dávid, Gyurta Gergely, Horváth Dávid, Kalmár Ákos, Kenderesi Tamás, Lobanovszkij Maxim, Telegdy Ádám. Tartalék: Tekauer Márk (amennyiben Kenderesi kisebb vállsérülése miatt nem vállalja a szereplést).