2024. április 27., szombat

A szenátus is lemondásra szólította fel Babišt

Lemondásra szólította fel tegnap Andrej Babiš cseh kormányfőt a parlament felsőháza, a szenátus.

„A Cseh Köztársaság parlamentjének szenátusa elfogadhatatlannak tartja Andrej Babiš részvételét a kormányban, amíg nem vizsgálják ki a támogatással való visszaélés gyanúját a Gólyafészek társaság ügyében” – áll abban a határozatban, amelyet a 81 tagú testület fogadott el.

Babiš már kedden elutasította a cseh ellenzéki pártok felszólítását, hogy távozzon hivatalából. Az ellenzéki politikusok szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány élén egy bűncselekménnyel gyanúsított személy álljon. A vitában számos szenátor azt állította, hogy Babiš kormányfőként befolyásolja, illetve akadályozza az ügy alapos kivizsgálását.

A legújabb belpolitikai Gólyafészek-vitát a Seznam Zprávy független hírportál tudósítása váltotta ki, amelyben a kormányfő Svájcban élő fia, ifjabb Andrej Babiš azt mondta: a közelmúltban akarata ellenére a Krím félszigetre vitték, hogy ne tanúskodhasson az ügyben. Szavai szerint apja azt akarta, hogy egy időre tűnjön el a hatóságok szeme elől. Az ügyben Babiš és fia egyaránt gyanúsítottak. A kormányfőtől a parlament már januárban megvonta a képviselői mentelmi jogot, hogy a rendőrség szabadon vizsgálódhasson.

Andrej Babiš kedden úgy nyilatkozott, hogy fia pszichés megbetegedésben szenved, ellenőrzés alatt kell tartani, és szavainak nem lehet hitelt adni. Az ifjabb Babiš tegnap délelőtt e-mailben reagált apja szavaira, és azt mondta: apja hazudik, nyilatkozatával túllépett minden határt, ezért ő tanúvallomást akar tenni, és szeretne kapcsolatba lépni a cseh rendőrséggel.

A szenátus határozatát az ellenzéki szenátorokon kívül a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szenátorainak többsége is támogatta. A Babiš vezette ANO mozgalom szenátorai a szavazáskor tartózkodtak, vagy ellenezték a határozat elfogadását.

A cseh parlamenti alsóházban az ellenzék a Gólyafészek-ügyben rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, amelyre várhatóan jövő csütörtökön kerül sor.

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye már hosszabb ideje komoly belpolitikai probléma Csehországban. A cseh sajtó a jelenlegi helyzetet kormányválságnak minősíti, de többségi vélemény, hogy Babišnak sikerül megtartania miniszterelnöki bársonyszékét.

A probléma lényege: a Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babiš volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007–2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra.