2024. április 27., szombat
A Vajdasági Magyar Képzőművészet Napja 2018

Benes József-emlékkiállítás Zentán

A Vajdasági Magyar Képzőművészet Napja alkalmából Az ember vívódásai a térben címmel Benes József-emlékkiállítás nyílt a zentai Városi Múzeumban szerdán este, melyet tömeges érdeklődés övezett. A tárlat alappillérei a helyi múzeum képzőművészeti gyűjteménye, a művész özvegye, dr. Gerle Margit által gondozott hagyatéka, illetve magántulajdonban lévő munkái.

A megnyitón Miroslav Jovančić virtuóz hegedűjátékát követően dr. Gerle Margit elmonta, különleges eseménynek lehetünk szemtanúi, hiszen Benes magyarországi munkáinak válogatása itt és most találkozik a Vajdaságban készült festményeivel és grafikáival, amire eddig még nem volt példa. A két anyag között észlelhető a motívumok vándorlása, ugyanazon figurák és tájképek a későbbi munkákban is megjelennek, ugyanakkor más nézőpontból tudjuk őket értékelni. Gerle véleménye szerint itt egy különleges, öntörvényű és fontos mondanivalóval rendelkező művész nagyon progresszív munkássága érhető tetten.

Szarka Mándity Krisztina, a kiállítás kurátora elárulta, az anyag összeállítása idején a teljességre törekedtek, és úgy véli, végül sikerült is egy nagyon gazdag motívumoktól pozitívan terhelt kiállítást létrehozni.

Beszédes István, a zEtna folyóirat és kiadó vezetője Benes József művészeti, ezen belül irodalmi – úgy szakmai, mint baráti – kapcsolódási pontjairól mesélt, megpróbálván utalni arra a hatásra, melyet ezen belül kifejtett tanítványaira, kollégáira és korára. Beszédes a művész grafikáiról elmondta, nem azok kerestek kapaszkodót a szövegtérben, hanem a szövegek hívták be őket. A művészi hatást pedig személyes megjelenése is erősítette, mert maga is olyan volt, mint egy jól megformált irodalmi alak, és szintén nagy mesélő.

A kiállítást november 14. és december 17. között tekinthetik meg az érdeklődők.