2024. április 27., szombat

A kitartó munka és önzetlenség elismerése

Polgármesteri köszönőlevél Košpenda Josipnak

Az önkéntes munka leghálásabb része talán az, ha tudjuk, hogy ezzel nemcsak segítjük, hanem építjük is a közösséget. A Vöröskereszt berkeiben tevékenykedő emberekről általánosságban elmondható, hogy legjobb szándékuktól vezérelve, önkéntesen igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, így tartva magukat a szervezet alapelveihez: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség.

A Vöröskereszt topolyai szervezete az idei évben egy újabb elismeréssel lett gazdagabb. A városnapi rendezvények alkalmával köszönő oklevéllel tüntették ki Košpenda Josip nyugalmazott tanárt, aki sok-sok generáció diákjait vezette be a műszaki oktatás világába, a Vöröskereszt topolyai szervezetének aktív tagja, aki munkásságával továbbra is a helyi szervezet egyik alappillérét alkotja.

Személyében nemcsak a helyi Vöröskereszt közgyűlésének harmadik mandátumát töltő elnökét tisztelhetjük, hanem 154-szeres véradót is.

Kapcsolata a Vöröskereszttel az önkéntes véradással kezdődött, majd tanárként Vöröskereszt-küldött volt. Később mind aktívabban kapcsolódott be a szervezet munkájába. Napjainkban főként az önkéntes véradás szervezésével foglalkozik, emellett részt vállal minden olyan tevékenységben is, ami kapcsolódik az ifjúsághoz.

– A köszönőlevél névre szóló, de meglátásom szerint ugyanúgy a Vöröskereszt helyi szervezetének is szól, mint ahogyan nekem. Természetesen örülök az elismerésnek, hiszen jólesik tudni, hogy a munkámat, a Vöröskereszt munkáját számon tartják és értékelik. Ez kimondott elégedettséggel tölt el. A továbbiakban is folytatni fogom a munkát a Vöröskereszten belül, ahogyan eddig is tettem – mondta a kitüntetéssel kapcsolatban.

Košpenda Josip munkája révén mindig is jól tudott kommunikálni a fiatalsággal. Arról is érdeklődtünk, hogy az évek során hogyan változott a fiatalság érdeklődése a Vöröskereszt tevékenységével kapcsolatban.

– Napjainkban a fiatalok sokkal inkább le vannak foglalva, sokkal szélesebb skálán mozog az érdeklődési körük, mint akár tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Az iskolán kívüli tevékenységek gyakran a szabadidő rovására mennek. Észrevettük, hogy kevesebb fiatalt tudunk bekapcsolni a munkánkba. Ez főként a vajdasági szintű versenyeken mutatkozik meg, amikor szemmel láthatóan kevesebb versenyző csapat van jelen. Viszont azok a fiatalok, akik továbbra is aktívak, igazi odaadással és lelkesedéssel vesznek részt a programokon, versenyeken – fejtette ki a polgármesteri köszönőlevéllel jutalmazott Košpenda Josip.