2024. április 26., péntek

KéK

IX. Nemzetközi Művészeti Műhely
Mezei Erzsébet

Mezei Erzsébet

Ezen a héten zajlik a Zentai Alkotóházban a IX. Nemzetközi Művészeti Műhely, melynek idei gondolatindító témája a KéK. A műhelymunka ezúttal is a művészgenerációk találkozása – közös alkotása, tanácskozása – jegyében valósul meg. Szombaton 18 órakor az elkészült alkotásokból kiállítás nyílik a Zentai Alkotóház kiállítótermében. A megnyitóhoz a társművészetek képviselői, irodalmárok, zeneművészek, színművészek is csatlakoznak, akik szintén a KéK indíttatásából létrejött alkotásaikat mutatják be – ezáltal válik a műhely művészek és művészetek találkozásává. Az eseményre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Az alkotótáborban részt vevő képzőművészek: Csernik Attila (Topolya), Siflis András (Budapest), Boda Zsuzsanna (Csongrád, Bokros), Butterer Kis Márta (Újvidék), Bott Maya (Bős), Kovács Éva (Dunaszerdahely), Nela Novaković (Járek), Szécsi Valéria (Szeged) és Mezei Erzsébet (Zenta). A társművészetek képviselői a megnyitón: Hernyák Zsóka (Szabadka) és Szögi Csaba (Zenta) írók, Jenei Kornél (Szeged) és Mezei Szilárd (Zenta) zenészek, valamint Mezei Kinga (Zenta) színművész.

Az eseményről, annak gondolatindító témájáról Mezei Erzsébetet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetőjét és szervezőjét kérdeztük.

– Két évvel ezelőtt azon töprengtünk, szükséges-e valami átfogó téma a műhelymunkához. Akkor elhangzott, mi lenne, ha például egy színt adnánk meg alaptémának, mondjuk a sárgát. Erre nagyon fellelkesült az egész társaság, röpködtek az ötletek, és tavaly meg is valósítottuk őket. Aztán ha már elkezdtük a színeket, természetesnek tűnt, hogy egy ideig ezt az utat járjuk tovább. Az idén a kékre esett a választás, melynek előzménye, hogy tavaly Bott Maya festett egy szinte teljesen kék képet, melyben csak pöttyökben szerepelt a sárga. Igazából ez adta az ötletet az idei témához. Nem tudom, meddig folytatjuk ezt a vonalat, nem szeretnénk, ha unalmassá válna, de egy ideig még biztosan csináljuk, hiszen minden színben van valami kihívás. Ami például a kéket illeti, ha a szimbólumrendszerének utánanézünk, azt tapasztaljuk, hogy szinte kizárólag pozitív dolgokat jelképez, mint például a tisztaság, a jóság, és sorolhatnánk.

Az alkotótelepet lezáró tárlat ötlete is tavaly született, amikor annyi munka készült, hogy úgy véltük, megérdemelnek egy külön kiállítást. Fontos szempont volt, hogy itt már találkozzanak a társművészetek is, a képzőművészet mellett megjelenjen a zene, az irodalom, a színművészet és bármi, ami ezzel az egésszel társítható. Ezúttal a kék szín az összekötő kapocs, de ezen túl teljesen szabad kezet kap minden alkotó, hogyan közelít a témához.