2024. április 27., szombat

A 10. Desiré Central Station!

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiváljára november 23-a és december elseje között kerül sor

Hamarosan kezdődik régiónk egyik legizgalmasabb, legszórakoztatóbb színházi fesztiválja. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a Desiré Egyesület a Kortárs Művészetért tizedszer szervezi meg a Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivált, amely ezúttal a Barbaricum alcímet kapta. A jubiláló rendezvénysorozat e hónap 23-ától december elsejéig tart. A Desiré műsorát Urbán András ismertette a sajtótájékoztatón, ahol szólt a költségvetésről is.

– A Desiré fesztivál idén hozzávetőlegesen 13 millió dinárral rendelkezik, ami némileg jobb, mint tavaly. Ennek nagyon örülünk, viszont ez a kerek évfordulós fesztivál, és semmit sem tudunk a következőről, a tizenegyedikről. Az majd csak tavasszal derül ki, és nagyon nehéz úgy összeállítani egy csaknem tíz napos fesztivál programját, hogy közben nem tudjuk úgymond meddig nyújtózkodhatunk – hallottuk Urbán Andrástól.

A 10. Desirét az Újvidéki Színház produkciója nyitja meg. Első nap 23-án, pénteken, 19 órakor a Ljubomir Simović drámája nyomán, Urbán András rendezésében készült Hasszán aga felesége című előadást tekinthetik meg az érdeklődők a szabadkai Jadran színpadon, utolsó nap pedig ugyanitt 21 órától a ljubljanai Laibach ad koncertet. A közönség a fesztivál keretében 19 produkciót tekinthet meg.

A Desiré idei programja is sokszínűnek és érdekfeszítőnek ígérkezik. Az előadások Magyarországról, Szlovéniából, Macedóniából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Franciaországból, Oroszországból, valamint Szerbiából érkeznek. A fesztivál ezúttal is átfogó képet nyújt majd régiónk kortárs színházi kínálatából, legyen szó kifejezetten szövegközpontú vagy mozgásszínházi produkciókról. Több társulat, rendező, koreográfus, előadó immár visszatérőnek számít, így mindenképpen érdekes lesz megfigyelni, hogy az elmúlt időszakban mely témákkal foglalkoztak.

Régiónk elismert rendezői által készített előadások sorakoznak a fesztivál programjában, például a Hasszán aga felesége mellett Urbán András Bitolában rendezett Doktor Faust előadását is láthatjuk majd, ugyanitt dolgozott Kokan Mladenović is a Noé (új) Macedóniája előadás kapcsán, Oliver Frljić Zágrábban egy Luigi Pirandello-darabot állított színpadra, Bojan Jablanovec a ljubljanai Via Negativával tér vissza, Nagy József koreográfus szintén ljubljanai produkcióval szerepel, Zlatko Paković két szerzői projektumát is bemutatja, egyiket Zágrábban, a másikat Zenicán hozta létre, Lenka Udovički rendezésében pedig a Bakkhánsnők című előadást tekinthetjük meg. A Desirére egy francia és egy orosz előadás is érkezik, a Cécile Loyer társulata A hiány pillanatai-, míg a szentpétervári Akhe Mérnöki Színház a Diktatúra című produkciót játssza. Magyarországról jön a Metanoia Artopédia, a Perovics Zoltán rendezte Jég-doktrínákkal, Szabó Veronika a Queendommal, de fellép a Tünet Együttes is, a tavaly elmaradt Sóvirág-, valamint a Burok című előadásokkal.

A fesztivál programjában szereplő előadásokat a Kosztolányi Dezső Színházban és a Jadran színpadon játsszák, két kivételével, amelyeket a szabadkai Gyermekszínházban és a Kortárs Galériában láthatnak majd a nézők. Ugyancsak a Kortárs Galériában lesz a Desiré Akadémia, ahol beszélgetésekre, prezentációkra és műhelymunkákra is sor kerül. Részletes program a Desiré-fesztivál honlapján található. Jegyeket foglalni, érdeklődni, a 024/531-991-es és a 065/543-32-03-as telefonszámokon lehet, valamint a ticket@desirefestival.eu elektronikus címen. Némely előadásokra már elkelt az összes jegy, de valamelyekre még kaphatók.

A fesztivál fő támogatói: Szabadka Város és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Támogatók: Szerbia Kulturális Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, Magyar Nemzeti Tanács.