2024. április 27., szombat
MAGYARKANIZSA

Az év pedagógusai

Puskás Károly fotója

Puskás Károly fotója

Magyarkanizsán csütörtökön tartották a pedagógusnapot, amelyen jó szokáshoz híven megjutalmazták a legkiemelkedőbb óvónőket, tanítókat, tanárokat, tanügyi munkásokat. A Cnesa Oktatási Művelődési Intézmény nagyterme színültig telt pedagógusokkal, akik ezen a napon egymást ünneplik, és erőt is, motivációt is adnak a többieknek.

Az Alapfokú Zeneiskola tanárainak kis koncertjével kezdődött az est, minekutána Vajda Attila, a községi pedagógus-egyesület elnöke mondta el ünnepi beszédét, melyben hangsúlyozta, hogy az ünnep megerősíti őket abban, hogy egységesek legyenek és segítsék egymást céljaik elérésében.

– A pedagógus feladata és szerepe napjainkban rendkívül bonyolultnak mondható, ami a szakma sokszínűségéből adódik. A tanári pályán nem elég csak a szakképzettség a munka elvégzéséhez, hanem abba egész lényét bele kell adnia a pedagógusnak. Mivel mi sem vagyunk egyformák szakmánkban, ezért különböző pedagógus típusokról beszélhetünk. Milyen lehetne a jó pedagógus? Talán a következő jellemzők illenének rá: magas szakmai tudású, diákbarát, a gyerek lelkivilágával foglalkozó és a nevelés terén is helytálló. Az áhított pedagógustípus eléréséhez az kell, hogy az állami vezetés időben reagáljon a fejlődés kihívásaira, hiszen sokszor már a diákok jobban ismerik a különböző taneszközök használatát, mint tanáraik vagy tanítóik. A lemaradás abban van, hogy a már megjelent eszközök használatára azonnal kellene elindítani a képzéseket és a felzárkóztatást a pedagógusok számára, nem pedig néhány év után. Ezenfelül az oktatási terveket is összhangba kellene hozni az új idők követelményeivel. Az elmúlt évben itt, ezen a helyen, Reményik Sándor szavaival kértem az oktatás finanszírozásával megbízott szerveket. „Ne hagyjátok a templomot, a templomot és az iskolát.” Ez a kérésem tényleg megvalósult, hiszen iskoláink nagy összegeket kaptak az épületek felújítására, eszközbeszerzésre, és a különböző programok megvalósítására, akár csak egyesületünk is. Köszönjük a köztársasági szerveknek, a tartományi oktatási titkárságnak, illetve Magyarkanizsa önkormányzatának – mondta el Vajda Attila.

Kávai Szabolcs oktatással megbízott tanácstag és Kravić Miloš, a községi képviselő-testület elnöke is gratulált a pedagógusoknak, majd átadták az elismeréseket. Akik idén a legjobb pedagógusok: Cseszkó Beáta, aki 22 éve a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény dolgozója, pedagógusa.

A magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola munkaközössége Palkovity Elvira zongoratanárnőt választotta meg az év pedagógusának, aki 2009 óta tanít Horgoson.

A díjazottak között van Sulyok Lúcia matematikatanár, aki 2008 óta megbecsült tagja a magyarkanizsai Zmaj iskola munkaközösségének.

A horgosi Kárász Karolina Általános Iskolából Csicsai Zita érdemelte ki az elismerést, aki 2002 óta tanít biológiát az iskolában.

Az oromi Arany János iskola választottja Kádár Judit tanítónő, aki 1994-től az iskola dolgozója.

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontból Szepesi Zoltán pszichológus kapta a díjat, aki 2013 novembere óta tagja a középiskola munkaközösségének.

Idén különdíjat is osztottak, amit Varjú Potrebić Tatjana kapott, aki egyik alapítója a 2001-ben életre hívott Községi Pedagógus Egyesületnek. Az első tíz évben az egyesület elnökeként tevékenykedett, jelenleg az elnökség tagja.

Az év pedagógusai ajándékban részesültek, de szemmel láthatóan a legnagyobb ajándék az elismerés és a megbecsülés volt számukra.