2024. április 27., szombat

Ismerkedés határok nélkül

Somogy megyei diákok vendégeskedtek Pacséron

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Határtalanul pályázata keretében a magyarországi Festetics Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola somogyfajszi tagintézményének diákjai látogattak Pacsérra.

Az autóbusznyi gyermeket és tanítóikat a Moša Pijade Általános Iskola diákjai, illetve tanári kara látta vendégül. A tanulók meglátogatták a falu látványosságait Méhészkei Kiss Gizella, a házigazda általános iskola igazgatónője kíséretében.

– Megtekintettük a pacséri református templomot, ahol a lelkésznő, Csányi Erzsébet beavatta a vendégeinket a falu múltjába, különös tekintettel a református családok betelepülésére, majd megtekintettük a helyi katolikus templomot is. Meghatározó élmény volt a vendégeink számára a pravoszláv templomban tett látogatás. Bekukkantottunk a pacséri gyógyfürdőbe is, ahol megtapasztalhatták a sós termálvíz különlegességét – nyilatkozta az igazgatónő, aki elmondta, hogy a közös ebéd után ismerkedős-barátkozós játékok következnek, ezt követően pedig egy úgynevezett forgószínpados játék kezdődik, 10 szaktantermi helyszín érintésével.

– A játék érdekessége, hogy például a biológia, a földrajz, a matematika tantárgyakkal kapcsolatos ismereteikkel pontokat gyűjthetnek a gyerekek, akiket 10-10 csoportra osztottunk szét. A legügyesebbek ajándékokban részesülnek. Majd egy kis közös aerobik torna mozgat meg minden résztvevőt, ami után kötetlen barátkozás következik – mondta Méhészkei Kiss Gizella, aki kiemelte, hogy a somogyfajszi vendégekkel szeretnék szorosabbra fűzni a jövőben a kapcsolatokat, és reményeik szerint egy testvériskolai kapcsolat egyik első állomása ez a vendégeskedés. A további tervek szerint tavasszal a pacséri iskola küldöttsége látogat majd Somogy megyébe, illetve az Emberi Erőforrások Minisztérium programja keretében 10 eredményes pacséri tanuló jutalomként balatoni táborozáson vehet részt a nyári szünetben.

A Festetics Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola somogyfajszi tagozatában 80 gyermek jár összevont osztályokba. Vass Ernő, a tanintézmény somogyfajszi vezetője elmondta, hogy a faluban 540 fő lakik, az iskolájukba pedig a környező kisebb falvakból is érkeznek a diákok. A csapatban 29 gyermek és négy pedagógus érkezett Pacsérra.

– A gyerekek számára már eleve érdekesség, hogy átléphették az országhatárt, ami közben az útlevelüket kellett használniuk. Többen közülük már jártak Erdélyben, viszont Szerbia különlegessége abban is rejlik, hogy az országban hivatalos a cirill írás, és a pravoszláv vallással sem találkoztak még sokan. Tágítja az ismereteiket és a gondolkodásukat mindez az élmény, így az is, hogy magyar és szerb ajkú, vegyes a lakossága Pacsérnak, vagy akár az is, hogy az utcán járva hallottunk szerb szót – nyilatkozta a somogyfajszi iskola vezetője, aki a kirándulással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a gyerekek barátkozása, ismerkedése az, ami elsősorban meghatározó élmény lesz később mindenki életében. A magyarországi diákok az útiterv szerint Szabadkán éjszakáznak, pénteken pedig megtekintik a város látványosságait, és ellátogatnak a Palicsi Állatkertbe is.