2024. április 27., szombat

Barátkozás és közös projektmunka

A Határtalanul! program keretében az adai Műszaki Iskola tanulói közös projektumot bonyolítanak le debreceni középiskolásokkal

A héten az adai Műszaki Iskolában vendégeskedik a Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának negyven tanulója és négy tanára, akik az anyaország támogatásával a Határtalanul! program révén a helyi diákokkal közös projektmunkát valósítanak meg, valamint megtekintik a vidék nevezetességeit.

A közös projektmunkát Adán kezdték meg, és Debrecenben fejezik be (Csincsik Zsolt felvétele)

A közös projektmunkát Adán kezdték meg, és Debrecenben fejezik be (Csincsik Zsolt felvétele)

A program zárásaként december 4-én majd szintén negyven adai tanuló utazik négy kísérőtanárral öt napra Debrecenbe, ahol elkészítik az Adán megtervezett elektronikai eszközt.

– A Határtalanul! programra már évek óta azért pályázunk, szerencsére sikeresen, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tanáraink és főként a diákjaink megismerjék a határon túli középiskolások életét – mondta Kovács Ferenc, a debreceni középiskola igazgatóhelyettese. – A Délvidék különösen fontos volt számunkra, mert iskolánk diákjai és tanárai a program keretében már jártak a Felvidéken és Erdélyben, de ezen a vidéken még soha. Ezért tudatosan kerestünk olyan iskolát, amely a profiljában hasonló hozzánk. Az iskolánk elsősorban elektronikai és informatikai képzést végez, így találtuk meg az adai iskolát, ahol szívesen láttak bennünket. Nagyon örülök, hogy eljöhettünk, az idő is nagyon kegyes hozzánk. Jártunk Szabadkán és Zentán, megismertük Adát, pénteken Újvidékre és a péterváradi erődbe fogunk ellátogatni. Ezenkívül betekintést nyertünk az itteni oktatásba, és megismerkedtünk a diákokkal. Ez a legfontosabb, a tanárokkal és a diákokkal való megismerkedés, mert azt szeretnénk, hogy a tanulóink lássák, milyen határon túli magyarnak lenni. A debreceni látogatás alkalmával azt szeretnénk, ha a helyi diákok megélnék, hogy egy nagy és büszke nemzet részei, akiket nem hagytak magukra – közölte az igazgatóhelyettes.

Monus Ferenc debreceni diák megjegyezte, hogy a helybeliek közvetlenek voltak, és szeretettel fogadták őket. Elmondta: a Határtalanul! program révén azért látogattak Adára, hogy testvériskolai kapcsolatot ápoljanak a helybeli diákokkal, megismerjék a határon túli magyarok életét és szokásait, valamint készítsenek egy közös projektmunkát, mégpedig egy astabil multivibrátort és LED-es villogót USB-bemenettel, amely telefontöltőről és a számítógépről is tud működni.

Gilice Hilda, az adai Műszaki Iskola igazgatója kiemelte, hogy az intézmény már évek óta részt vesz a Határtalanul! programban, amelynek köszönhetően magyarországi diákok látogatnak a Vajdaságba, az adai tanulók pedig az anyaországba.

– Nagyon sok ilyen programot valósítottunk már meg több középiskolával közösen. Az idén a debreceni Beregszászi Pál szakgimnázium és szakközépiskola tanulói vendégeskednek nálunk. Izgatottan vártuk az érkezésüket, mivel teljesen ismeretlen számukra az iskola, az ott folyó oktatás, illetve a tanárok és a tanulók hozzáállása. A vendégeink közül mindössze két tanár járt gyerekkorában Vajdaságban. Bízom benne, hogy jó benyomást tett rájuk az itt eltöltött idő, az iskolánk és a tanulóink. Az adai tanulók december 4. és 8. között utaznak Debrecenbe, ahol reményeim szerint ugyancsak jól érzik majd magukat, miközben megismerik az ottani oktatási körülményeket, és tartós barátságokat is szőnek – nyilatkozta az adai középiskola igazgatója.