2024. május 8., szerda

Az anyák megmentője

Belgrádban Semmelweis Ignácra kiállítással emlékeztek

Semmelweis Ignác a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja. A gyermekágyi láz felfedezője, az „anyák megmentője”, 200 évvel ezelőtt született Budán, tudtuk meg a Semmelweis Ignác emlékére készített kiállításon Belgrádban, a Collegium Hungaricumban.

Mint a kiállított anyagból is kiderült, Semmelweis, miután 1845-ben sebészdoktorrá avatták, a bécsi közkórház szülészeti klinikáján dolgozott, 1851-ben pedig visszatért Budapestre a Szent Rókus Kórház vezetőjeként. Ő vette észre, hogy a gyermekágyi láz, ami magas számban szedte áldozatait a szülő nők körében, nem önálló kór, hanem fertőzés, és hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik, illetve a boncolást végző diákok adják át a vizsgált, vagy a szülő nőknek. Ezért a hozzá beosztott szülőorvosoknak elrendelte, hogy mielőtt a szülő nőket megvizsgálják, erős fertőtlenítőszerrel mossanak kezet. Felfedezése után a klóros kézfertőtlenítő bevezetéséért küzdött, ám törekvései nem találtak meghallgatásra, még az után sem, hogy az ő osztályán a szülő nők körében jelentősen lecsökkent a gyermekágyi lázban elhalálozók száma. A sors tragédiája az, hogy maga Semmelweis is fiatalon, 47 évesen hunyt el, fertőzésben. Nem élte meg, hogy az antiszepszis elvét előbb Londonban, majd pedig Párizsban, végül a bécsi klinikán is bevezették.

– A magyar orvostudomány nemzetközi hírű, kiemelkedő alakjának nevét a szülőházában berendezett múzeumon kívül a budapesti orvostudományi egyetem is viseli. Születésnapja, július elseje a magyar egészségügy napja. 2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította a gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent dokumentumait – tudtuk meg Rafajlovics Hajnalkától, a belgrádi magyar nagykövetség kulturális attaséjától.

Semmelweis Ignác emlékkiállítását Belgrádban dr. Slobodan Ćirković belgrádi neuroradiológus nyitotta meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar orvos felfedezése sajnos az akkori orvosi hiúság miatt nem talált megértő fülekre. Mégis egyszerű elveinek szigorú betartásával hatalmas előrelépést tett az orvostudomány.