2024. április 26., péntek

Az államfő beszólt az egyháznak

A Zsinat megpróbált nyomást gyakorolni Aleksandar Vučićra

Brüsszeli útját megelőzően a sajtónak nyilatkozva Aleksandar Vučić, szerb államfő a Szerb Pravoszláv Egyház (SPC) Zsinatjának Koszovóval és a brüsszeli párbeszéddel kapcsolatos álláspontjára is kitért. A Zsinat rendkívüli ülését követően az egyházi vezetők közleményben fejtették ki, hogy Szerbia Koszovón való integritását és szuverenitását semmi áron nem szabad megkérdőjelezni, vagy veszélyeztetni, ezért az SPC arra kéri a szerb államvezetés képviselőit, hogy a tárgyalás gyors befejezése helyett inkább az állami és a nemzeti, Szerbia koszovói érdekeinek a védelméért síkra szálló testületrendszer létrehozásáért szálljon síkra.

Vučić azt mondta, megértette a közleményben megbúvó üzenetet, ugyanakkor nem másítja meg álláspontját. Mint hozzátette, tisztában van azzal, hogy az államnak meg vannak kötve a kezei, így legfeljebb azt teheti, hogy „hallgatja azokhoz az ötletekhez hasonlókat, amelyek már annyi kárt okoztak az országnak a múltban”.

– Soha egyetlen egyházi tisztségviselőt nem sértettem meg, azért különösen érzékenyen érint, hogy ennyire helytelen módon ártják magukat az állam politikájába. Azt mondják, hogy őrizzük meg az ország teljes szuverenitását. Kérdezem én, hogy melyik teljes szuverenitást? Vajon tisztában vannak-e azzal, hogy mit is jelent az állam szuverenitásának a fogalma, vagy mit foglal magába magának az államnak a fogalma? Az ország területét, annak lakosságát, továbbá a katonaságot és a rendőrséget. Mi van nekünk ebből Koszovóban? Szerbiának Koszovóból, illetve Koszovóban csupán az ország területi integritása maradt meg, illetve a lakosságnak az a hat-hét százaléka, amelyről köteles gondot viselni. Álláspontjukkal nem bizonyítanak mást, mint azt, hogy semmiféle kompromisszumra nem nyitottak. Olykor attól tartok, hogy valóban nem sikerül kompromisszumra jutnunk, vagy nem lesz miről kompromisszumra jutnunk. Egyébként a legjobbakat kívánom a Zsinatnak, ám egyetérteni nem tudok vele – taglalta Vučić.