2024. április 27., szombat

Fehértemplomon és Versecen ismét voksolnak

A választási bizottsághoz összesen négy panasz érkezett

A Köztársasági Választási Bizottság úgy döntött, hogy az elfogadott panaszok okán két településen indokolt megismételni a november 4-én tartott nemzeti tanácsi választásokat. Így november 14-én Fehértemplomon a cseh nemzeti közösség tekintetében ismétlik meg a voksolást, Versecen pedig a román közösség számára.

Fehértemplom vonatkozásában Milan First fordult azzal a panasszal a választási bizottsághoz, hogy az urnában eggyel több szavazócédula volt, mint amennyinek a külön választói névjegyzék kivonata alapján lennie kellett volna. Versecről Mirtia Lelea azért tett panaszt, hogy a szavazatszedő bizottság két személyt úgy jelölt be, hogy szavazott, miközben mindketten azt mondták, hogy nem voksoltak. A roma és az albán nemzeti tanácsi választások folyamatára vonatkozóan egy-egy panasz érkezett a RIK-hez, ezeket viszont nem fogadta el a testület.

A RIK keddi közleménye szerint a magyar nemzeti tanácsi választások eredményének 98,78 százalékos feldolgozottsága mellett a Magyar Összefogás – listavezető Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács jelenlegi elnöke – a leadott szavazatok 82,73 százalékát szerezte meg, a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc – listavezető Zsoldos Ferenc – pedig a szavazatok 15,93 százalékát tudhatja magáénak. A dolgok jelenlegi állása szerint a Magyar Összefogásnak 30 helye lesz a 35 tagú MNT-ben, a Magyar Mozgalomnak pedig 5. A magyar nemzeti tanácsi választáson 36,54 százalékos volt a részvételi arány.