2024. április 27., szombat

Azonnali fizetés Szerbiában is

Két másodpercen belül a számlán a pénz – Az új szolgáltatás már 24 banknál elérhető

Szerbiában 15 nappal ezelőtt lépett érvénybe az azonnali fizetési rendszer. A kevesebb mint két másodpercig tartó tranzakciót immár 152 ezer alkalommal vették igénybe a polgárok – derült ki a Szerbiai Nemzeti Bank adataiból.

Tekintettel az ügylet népszerűségére, a bank illetékesei szerint 2019 végéig naponta több mint 300 ezer ügylet várható. A tranzakció előnye, hogy a pénz másodperceken belül landol a számlán, a nap 24 órájában, az év 365 napján, hétvégén és ünnepnapokon egyaránt. Ezenkívül a pénz visszafizetése is lehetővé válik.

Az azonnali kifizetés az alacsonyabb díjak révén hamarosan a kártyás fizetési móddal is versenyre kel. A Szerb Nemzeti Bank illetékesei szerint ez a fizetési mód gyökeres változásokat hoz a fizetési piacon. A fogyasztók, a jogi személyek és a vállalkozók egyaránt számos előnyét élvezhetik az azonnali fizetésnek, a bank szempontjából pedig jelentős előrelépés Szerbia fizetési rendszerének hosszú távú korszerűsítésében.

Ugyancsak felgyorsíthatja az elektronikus kereskedelem és az internetes üzletkötés, valamint a vállalkozások létrejöttének menetét. Az elektronikus kereskedelemben az azonnali fizetés által az online kereskedők számára megszűnik az a kockázat, hogy nem kapják meg a pénzüket, hiszen a termékek és szolgáltatások átadása könnyen összehangolható a fizetéssel. A vállalkozások közötti fizetésforgalom terén az azonnali fizetés megkönnyíti a pénz kezelését, csökkenti a késedelmes fizetést, és felgyorsítja a számlák teljesítését.

A 27 szerbiai bank közül eddig 24-ben vezették be az azonnali fizetés lehetőségét. Az Intesa Bank és az Erste Bank esetében folyamatban van az információs rendszerek cseréje, ami után lehetővé válik az új tranzakció alkalmazása ezeknél az intézményeknél is.

Az azonnali fizetést mobiltelefonon keresztül is elvégezhetik a polgárok. A bankok által kifejlesztett alkalmazás segítségével lehetővé válik a villanyszámla, a kábeltelevíziós szolgáltatások és az Infostan Közvállalat által kiadott számlák e-tranzakción keresztüli fizetése.

Jövő év április 1-jétől minden olyan bank, amely fizetési eszközök kibocsátását vagy elfogadásának szolgáltatását nyújtja, köteles lesz biztosítani az azonnali kifizetés lehetőségét.

Gyakorlatilag ezután a bankok kötelesek felajánlani a fogyasztók és a kereskedők számára olyan alkalmazási megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a kétdimenziós vonalkód (QR) beolvasását. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményezettnek mindössze néhány másodperc alatt pénz kerül a számlájára, ezenkívül a visszaigazolást is megkapja a kifizetésről.

Az azonnali fizetés a pénzügyi rendszert is könnyebben hozzáférhetővé teszi. Az új tranzakció mobiltelefonról történő indításának és fogadásának lehetősége ösztönözheti az embereket, hogy elkezdjék használni vagy gyakrabban vegyék igénybe a pénzügyi szolgáltatásokat.

A becslések szerint 30 százalékkal fog csökkenni a kártyás fizetések száma a következő öt évben.

Néhány országban már kiválóan működik az új fizetési mód, de a szakértők szerint a rendszert minden európai országban elérhetővé kell tenni, tehát nemcsak akkor, ha velünk azonos országban levő magánszemélynek vagy vállalkozásnak utalunk euróban, hanem akkor is, ha más európai országba kezdeményezünk átutalást. Ennek érdekében az európai pénzforgalmi szolgáltatók lefektették az azonnali pénzforgalom közös szabályait és standardjait, a SEPA azonnali átutalási rendszert.

A SEPA az egységes euró-pénzforgalmi övezet kifejezés angol rövidítése, és az a célja, hogy ugyanolyan könnyen, biztonságosan és hatékonyan fizethessünk euróban bárkinek és bárhol Európán belül, mint a saját országunkban.

Az új rendszer sikerességének jelenleg Svédország a legjobb példája.