2024. április 27., szombat

Nadal kihagyja Londont

Mozgalmas és eseménydús volt a teniszberkekben a hétfő este, hisz előbb a jövő nemzedék (U22) tegnap délután Milánóban rajtolt mestertornájának csoportbeosztását sorsolták ki, majd Londonban megállapították a vasárnap rajtoló évzáró mestertorna csoportjait is. Ezt megelőzően érkezett RafaelNadal értesítése, miszerint lemondja a fellépést, így egyből eldőlt, hogy a 2018-as évet Novak Đoković zárja a világranglista első helyén. Novak ötödször lett az év legjobbja, amivel beérte Roger Federert és Jimmy Connorsot, a csúcstartó pedig az amerikai Pete Sampras hat idényelsőséggel. Mivel Nadal az elkövetkező napokra térdműtétet is bejelentett, az is eldőlt, hogy nem lesz semmi Đoković és a spanyol december 22-ére tervezett és nagy port kavart szaúd-arábiai bemutatójából sem.

Nadal visszalépése azt is jelentette, hogy az amerikai John Isner kap játéklehetőséget, a tartalékok szerepe pedig Karen Hacsanovot és Borna Ćorićot illeti meg. Párját ritkító eset, de előfordult, hogy az idén nincs címvédő, hisz a tavalyi bajnok bolgár Grigor Dimitrov a gyönge eredmények miatt nem kvalifikálta magát.

Londonban az ötszörös bajnok Novak Đoković a 2000-es bajnok brazil GustavoKuertenről elnevezett csoportban kapott helyet a német Alexander Zverevvel, a horvát Marin Čilićtyel és Isnerrel együtt, míg a 2001-es győztes Lleyton Hewitt nevét viselő négyesben a hatszoros bajnok svájci Roger Federer, a dél-afrikai KevinAnderson, az osztrák Dominic Thiem és a japán Kej Nisikori játszik. A csoportok két-két legjobbja jut az elődöntőbe. Minden győzelem a csoportban 200, az elődöntő 400, a döntő pedig 500 pontot ér, vagyis a veretlen bajnok 1500 pontot nyer.

A reménységek milánói mestertornájának A csoportjában a görög Sztefanosz Cicipasz, az amerikai Frances Tiafoe, a lengyel Hubert Hurkacz és a spanyol Jaume Munar, míg a B csoportban az ausztrál Alex de Minaur, az amerikai Taylor Fritz, az orosz Andrej Rubljov és a házigazdáknak fenntartott helyen a selejtezőjük ismeretlen bajnoka, Liam Caruana szerepel.

Györe László már a rajton kiesett a franciaországi Mouilleron challenger tornáján. A zentai teniszezőt a 25 éves és a ranglistán csak 384. belga Joris de Loore győzte le.