2024. április 27., szombat

Töpörtyűfesztivál Kátyon

Kilencedik alkalommal tartották meg Kátyon az immár hagyományos töpörtyűfesztivált, amelyen 42 csapat versenyzett

A töpörtyűsütés mellett gazdag kulturális programot szerveztek, a látogatók megkóstolhatták a helyszínen készülő ínyencségeket, házi készítésű sonkákat, kolbászokat vásárolhattak, valamint érdekes képtárlatokat is megtekinthettek.

A rendezvény megnyitóján többek között jelen volt Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is, aki elmondta, hogy rengeteg olyan rendezvényt szerveznek a városban és környékén, amelyek a hagyományos gasztronómiai különlegességeket hirdetik. Emlékeztetett arra, hogy a nyugat-európai nemzeteknél is sok, hasonló manifesztációt szerveznek, ezért érdekes megnézni azt is, hogy régiónk mit nyújthat.

– Nálunk számtalan szokás fűződik a gasztronómiához, ezért ápolni kell hagyományainkat, és meg kell ismernünk őket – mondta a polgármester.

Vučević véleménye szerint érdemes tanulni más országoktól, itt viszont saját hagyományainkkal ismerkedünk, ápolnunk kell örökségünket. Fontos, hogy minőségi termékeket gyártsunk, ezek vonzzák a turistákat, a külföldi vendégek pedig hírét viszik hagyományainknak a világban – mondta. A Dnevnik napilap közölte a töpörtyűfesztivál szervezőbizottsága elnökének nyilatkozatát is: – A kátyi rendezvény bevezetője a jövőre megrendezésre kerülő, jubiláris 10. Töpörtyűfesztiválnak. Étkezési szokásaink kultúránk részét képezik. Az első feljegyzések 1238-ban említik Kátyot, ez a település a történelem során gyakran volt a húsfeldolgozás központja. A töpörtyűfesztiválon kb. 25.000 látogató fordult meg, egy ilyen rendezvény alapos szervezést, előkészítést igényel. Szeretnénk elérni, hogy az esemény vásári rendezvénnyé nőjje ki magát. Ezt a célunkat az idén részben teljesítettük, valójában egy minivásárrá kerekedett – magyarázta Miroslav Piljić.

Az idei rendezvényre külföldről is érkeztek résztvevők Isztriából, Macedóniából és a boszniai Szerb Köztársaságból. – Elsősorban azért jöttünk, hogy jól szórakozzunk, és új ismeretségeket kössünk. 15 éve járok Vajdaságba, de a töpörtyűfesztiválon most veszek részt először. Egy közös csapatot alakítottunk, amelynek Káty-Umag a neve. Mi Umagban nem sütünk töpörtyűt, de nagyon szeretjük, és ezért rendesen bevásárolunk, amikor itt járunk. A töpörtyű nagyon jól illik a nálunk hagyományos pršuta sonkához, amelyből hoztunk kóstolót a látogatók számára. Természetesen a kínálatunkból nem maradhatott ki az isztriai borkülönlegesség, a Malvazija sem, valamint a Bisku olívaolaj és pálinka, amelyet csak Isztriában készítenek – mondta Nenad Došen, az umagi csapat tagja.