2024. április 27., szombat
KALANDOZÁSOK GÖRÖGORSZÁG LEGZÖLDEBB SZIGETÉN (7.)

Utazás a naplementébe

Arany part, csodás öblök és a Szerelem-csatorna

Korfui nyaralásunk számos látnivalóval és élménnyel lepett meg minket. Utolsó nagyobb kirándulásunk a sziget északnyugati partjára kalauzolt minket, busszal (szintén 25 euróért).

A sziget egyik legrégibb monostora Palekoastritiában található (Diósi Árpád felvétele)

A sziget egyik legrégibb monostora Palekoastritiában található (Diósi Árpád felvétele)

Első célpontunk a várostól 13 kilométerre nyugatra található Császártrónus volt. A Pelekas település fölött magasodó kilátó onnan kapta a nevét, hogy korfui nyaralásai alkalmával II. Vilmos német császár szívesen nézte erről a dombról a naplementét. Júniusban csodálatos látványban lehet része az erre járónak. Naplementekor ugyanis a lebukó nap vörös tűzgolyóként gurul lefelé a hegyen. A jelenség oka, hogy a nap pályája azonos szöget zár be ilyenkor a hegyoldallal. A 270 méter magas dombról egyébként csodálatos 360 fokos kilátás nyílik a szigetre.

Ezt követően a sziget egyik legnépszerűbb strandjára, Glifádára (Glyfada) vettük az irányt. A Császártrónustól mindössze 4 kilométerre található, arany homokos tengerpart jól ismert és népszerű pontja Korfu nyugati részének, mivel ez a sziget egyik legszebb strandja. A helyiek arany partnak nevezik ezt a részt. Lassan mélyülő homokos strandja nemcsak a turistákat, hanem a helyieket is vonzza, különösen a gyermekes családokat. A hatalmas fürdés után a strandtól 23 kilométerre levő Paleokastritsába vettük az irányt. Ez az a hely, amiről az embernek Korfu jut eszébe, és a Kanoniál lévő egérsziget mellett minden képeslapon rajta van. Sok turista szerint ez Korfu legszebb része, okkal, hiszen természeti szépségei egyedülállóak. A fürdésre alkalmas kristálytiszta, apró kavicsos türkiz öblök a hegy lábánál egymás mellett bújnak meg, zöldellő félszigetekkel tagolva, hatalmas sziklákkal, és éttermekkel körülvéve. Paleokastritsa partszakaszát 5 sziklás öböl és 2 félsziget alkotja, az öblök közül 3-at csak hajóval lehet megközelíteni. A búvárok paradicsoma ez a rész, mert az élővilág itt nagyon gazdag, a tengervíz viszont a többi partszakaszhoz képest eléggé hideg.

A monostor belülről (Diósi Árpád felvétele)

A monostor belülről (Diósi Árpád felvétele)

A Császártrónusról csodás a kilátás (Diósi Árpád felvétele)

A Császártrónusról csodás a kilátás (Diósi Árpád felvétele)

Paleokastritsa strandja felett egy domb tetején helyezkedik el a híres Theotokosz (Istenszülő) kolostor. Ez a csodálatos ortodox kolostor talán a sziget második leghíresebb látnivalója. A kolostor a korabeli feljegyzések szerint 1228-ban épült, mai formáját a 18. században nyerte el. A monostorban a mai napig szerzetesek élnek, találunk ott egy gazdagon díszített templomocskát, egy múzeumocskát, amelyben rengeteg korabeli tárgyat és ionfestészeti kellékeket is megnézhetünk, továbbá egy ajándékboltot, valamint egy meseszép, virágokkal és növényekkel tarkított kertet, ahonnan látni az alattunk elterülő paleokastritsai öblöket és sziklákat is. A monostor területére csak fedett vállakkal és fedett térddel szabad belépni, igaz, a szerzetes a bejáratnál nemcsak figyelmeztet, hanem kendőt és szoknyát /rövidnadrágot is osztogat a csoportoknak.

Ezt követően egy kanyargós hegyi úton indultunk meg Sidari felé. Ez az út azonfelül, hogy rengeteg olajfa övezi, arról híres, hogy itt forgatták egyik James Bond-film autósüldözéses jelenetét. Először a Paleokastritsa felett 350 méter magasan lévő Lakones faluban álltunk meg. A 14. században építették, amikor a sok sziget támadói elől menekülők biztonságos helyre akartak vonulni, az 1970-es években pedig hippik éltek itt. Ma mindössze 6 személy él a településen. A faluból kiérve a hegy tetején egy nagy parkoló található egy cukrászdával. A cukrászda teraszáról gyönyörű a kilátás, belátni Paleokastritsa öbleit, és igazából innen látni a Szív-öblöt is.

Akik átússzák a Szerelem-csatornát, örökre együtt maradnak (Diósi Árpád felvétele)

Akik átússzák a Szerelem-csatornát, örökre együtt maradnak (Diósi Árpád felvétele)

A sziget legszebb naplementéjét Perouladesban nézhetjük meg (Diósi Árpád felvétele)

A sziget legszebb naplementéjét Perouladesban nézhetjük meg (Diósi Árpád felvétele)

Egy kis pihenő és sütemény után indultunk meg a 22 kilométerre lévő Sidariba. Az üdülőhely főleg az angol turisták célpontja – ennek megfelelően Korfu más településeihez képest nagyobb is az éjszakai élet –,  valamint a szerelmeseké is, itt található ugyanis a Canal D´Amour (Szerelem-csatorna). A babona szerint azok a szerelmespárok, akik a Canal D'Amourban együtt úsznak, hamarosan összeházasodnak, és örökké együtt maradnak. A babonához hozzátartozik, hogy nem elég átúszni a csatornán, hanem az agyagsziklát átszelő barlangban át kell úszni a csatorna másik oldalára, és a barlang falába bele kell vésni a nevüket. Ha a hullámzás elmossa a feliratot, a kapcsolat is elúszik. A barlang ennek megfelelően tele van vésetekkel. Ha valakinek vésni támadna kedve, az vigyen magával célszerszámot vagy valahonnan egy kicsi kavicsot, mert az agyagfal igencsak kemény. A szikla a helyi monda szerint két kővé vált szerelmest ábrázol, ahogy egymás felé fordulnak. A romantikus és festői öblöcske mellett található Korfu északi részének egyik legjobb strandja. A partszakasz különlegessége, hogy nem igazán homokos, hanem inkább összeállt agyagos homok alkotja.

A nap már igazán a végére járt, ezért elugortunk a Sidaritól 8 km-re nyugatra fekvő Perouladesban található Logas Sunset Beachbe, ami egyike a legszebb „naplementézős” helynek Korfun. Maga a strand nem valami nagy eresztés, de a domb tetején lévő szórakozóhelyen egy üveglapra lehet kiállni a tenger fölé, és onnan végignézni a naplementét. Már akinek nincs tériszonya.

A továbbiakban Vid szigetén megnézzük a szerb katonák mauzóleumát, és elmerengünk, kinek és miért jó nyaralóhely Korfu.