2024. április 26., péntek

Most akkor volt verekedés, vagy nem?

„Arab telivérre van pénz, altatószerre viszont nem”

Kérdések özönét zúdították a kormány tagjaira és a végrehajtó hatalom egyéb képviselőire a Szerbiai Képviselőház tagjai, akik keddi nap lévén tehettek fel képviselői kérdést.

Sokakat foglalkoztatott a vasárnap megtartott nemzeti tanácsi választás. Aleksandar Marković, a Szerb Haladó Párt képviselője a Belügyminisztériumtól vár választ arra, hogy megfelelnek-e a valóságnak azok a sajtóállítások, amelyek szerint Vranjeban az egyik szavazóhelyen Vuk Jeremić Néppártjának az aktivistái először szitkokkal, majd fizikai erőszakkal támadtak a szavazatszedő bizottság elnökére és tagjaira. Ezek az aktivisták állítólag lecigányozták a szavazatszedő bizottság tagjait, mondván, hogy „ugyanúgy megtisztítják tőlük az országot, mint ahogyan Đilas megtisztította tőlük Belgrádot”.

Olena Papuga, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője Branko Ružić, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterhez intézett kérdést: „A Köztársasági Választási Bizottság miért nem közölt a hétfői nap folyamán elsődleges választási eredményeket, amikor erre a vonatkozó törvény kötelezi?” Papuga ezt követően elmondta, az SZHP aktivistái mellett másoknak nem tették lehetővé, hogy megfigyeljék a választások folyamatát.

Aleksandar Vulin védelmi miniszternek arra a kérdésre kellene választ adnia, hogy miért vezetik be a Szerbiai Katonaságba a lovas egységet. Erre Sanda Rašković-Ivić, az Új Szerbia–Mozgalom Szerbia Megmentéséért képviselője kíváncsi. Mint hozzátette, érdekes, hogy „arab telivérre” van pénze az államnak, míg például egyes értesülések szerint a múlt hét folyamán a Katonai-Orvosi Akadémián minden műtétet elodáztak, mivel az intézménynek nem volt altatószere.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője arra kíváncsi, hogy Ana Brnabić, miniszterelnök miért hagyta jóvá annak a kormányrendeletnek a meghozatalát, amely mentén Tomislav Nikolić, volt köztársasági elnök továbbra a belgrádi dedinjei luxusvillában, azaz az elnöki rezidenciában lakhat. A szóban forgó kormányrendelet alkotmányellenes és hihetetlen privilégiumot biztosít a volt államfőnek, tette hozzá Šešelj.