2024. május 8., szerda

Nem érdemel bizalmat a gyűlöletszítás és a kilátástalanság politikája

Pásztor István: A Magyar Összefogás által vezetett Magyar Nemzeti Tanács minden vajdasági magyar ember érdekét kívánja képviselni

A választási adatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett a Magyar Összefogás lista a 35 fős Magyar Nemzeti Tanácsban 30 mandátumot szerzett – jelentette be vasárnap éjjeli szabadkai sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Mint mondta, ez áttörő sikernek számít, a szavazatok 85 százalékát a választók az Összefogásra adták le. Nem volt olyan szavazóhely Vajdaságban, ahol veszítettek volna.

Pásztor az eredményhirdető sajtótájékoztatón (Fotó: Kabók Erika)

Pásztor az eredményhirdető sajtótájékoztatón (Fotó: Kabók Erika)

– Az első mondatok a köszönet mondatai. Köszönet illeti mindazokat, akik éltek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyaroknak több mint a 36 százaléka vett részt a választáson, ami azt jelenti, 2-3 százalékkal kevesebben, mint négy évvel ezelőtt. Ha azonban figyelembe vesszük azt a felhívást, ami a bojkottra vonatkozott, azt a sárdobálást, ami az elmúlt heteket jellemezte, és azt, hogy ma messze nem vagyunk annyian, mint négy évvel ezelőtt, de a hiányzó polgárok jelentős része szerepel a külön választói névjegyzékben, akkor azt gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon becsületes eredmény – mondta a pártelnök.

Mint kifejtette, a választás napján rengeteg gonddal szembesültek: túl sokan vannak, akik elhunytak ugyan, de még mindig rajta vannak a külön választói névjegyzéken, sokan voltak olyanok is, akik négy évvel ezelőtt szavaztak, most elmentek ugyan a szavazóhelyre, de nem tudták a szavazatukat leadni. Mindezt figyelembe véve Pásztor szerint a részvételi arány elismerésre érdemes.

– Egyértelmű, hogy a vajdasági magyar polgárok a Vajdasági Magyar Szövetségben és a Magyar Összefogásban látják azt a politikai erőt, amely az elmúlt években bizonyítva, ebben a kampányban is elszámolva, és tervekről beszélve kivívta a támogatást. A gyűlöletszítás, a kilátástalanság és a „minden rossz” közhangulatának megteremtése nem élvezi a vajdasági magyarság figyelmét – fogalmazott.

Mint mondta, egyetlen szavazóhelyen sem érte el a Magyar Mozgalom a 30 százalékos támogatottságot, azokon sem, amelyekről azt gondolták, hogy a bázisuk.

– Az az állapot, ami két évvel ezelőtt volt a szabadkai önkormányzati választáson, amikor fej-fej mellett teljesítettünk, mára teljesen megváltozott. Csak Szabadkán, a leadott voksok számát tekintve, a szavazatok 75 százalékát a Magyar Összefogás kapta meg. Két év alatt kidobták az ablakon a bizalmat, amit az önkormányzati választáson kiérdemeltek. Ez számomra azt jelenti, hogy megszűntek politikai erő lenni.

A VMSZ elnöke felkínálta, hogy próbáljon együttműködni a VMSZ és az MM.

– Mi azt a közmondást fogjuk betartani, miszerint amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Holnaptól új időszak kezdődik. Azt kérem tőlük, bizonyítsák be, hogy ennek a közösségnek az érdekeit képviselik – fogalmazott.

A pártelnök a VMSZ Facebook-oldalán írt bejegyezésében is megköszönte a szavazók támogatását. „Olyan erőt, pozitív energiát, nyitottságot, támogatást jelentenek a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogásra leadott szavazatok, amit munkával, a közösség terveinek, elképzeléseinek a valóra váltásával fogunk visszaigazolni. A problémákat nem kívánjuk az asztal alá söpörni, de nem vagyunk hajlandóak világvége-hangulatban élni, mert élünk. Mert él nemzet e hazán. Köszönjük ezt az érzést!”

Aláhúzta: az új összetételű, a Magyar Összefogás által vezetett Magyar Nemzeti Tanács minden vajdasági magyar ember érdekét kívánja képviselni, tehát azokét is, akik szavazatukkal a mozgalmas listát erősítették. Az ő szavazataik sem fognak kárba veszni, fontosak, „a mi számunkra azért, mert hozzájárultak ahhoz, hogy teljes képet kapjunk arról, mit akar a vajdasági magyar közösség elsöprő többsége”. A népakarat mindenkit kötelez – állapította meg, majd kifogásolta, hogy dr. Zsoldos Ferenc, az MM listavezetője a jelenlegi politika folytatása mellett szállt síkra, annak ellenére, hogy Pásztor együttműködést kezdeményezett.

Elemezte a választás eredményét Zsoldos Ferenc, az MM listavezetője is, aki kijelentette: az elmúlt hetek nagy próbatétel elé állították őket, majd megköszönte minden magyar ember támogató szavazatát. Úgy értékelte, hogy az ellenzéki lista nem törte ugyan át a falat, de kétségkívül kudarcnak sem lehet nevezni a kapott eredményeket. A tömbben élő magyarság által lakott területeken, tette hozzá, magas eredményeket is el tudtak érni, Szabadkát, Magyarkanizsát és Zentát hozta fel példaként a nyilatkozatban.