2024. április 26., péntek

Biztosak a növekedésben

A következő három évben összesen 11,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés

A Pénzügyminisztérium nemcsak a következő évi köztársasági büdzsével kapcsolatos terveket, hanem a gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrevetítéseket is közzétette. Az elsődleges tervek szerint idén 3,5 százalékosnak kellett volna lennie a gazdasági növekedésnek, most viszont úgy tűnik, hogy év végéig elérheti a 4,2 százalékot. Az év harmadik negyedében 3,7 százalékos volt a növekedés. A Pénzügyminisztérium becslése szerint 2019-ben 3,5 százalékos, 2020-ban és 2021-ben pedig 4-4 százalékos lesz a növekedés.

A jelenlegi felmérések szerint a növekedés generátorai elsősorban a beruházások és a fogyasztás lehet majd. A termelési ágazatok tekintetében a szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság és az építőipar ágazataiban valósulhat meg a legjelentősebb növekedés. A kivitel feltehetőleg 9,2 százalékos növekedést produkál majd, ugyanakkor a mezőgazdaság a reprodukciós anyag iránti megnövekedett igénye okán a behozatal is növekedni fog, feltehetőleg 9,8 százalékkal. Ennek függvényében magától értetődik, hogy a negatív előjelű kivitel kedvezőtlenül befolyásolja majd a gazdasági növekedést.

A Vajdasági Rádió és Televízió hírösszeállításából az is kiderül, hogy idén szintén a beruházások és a fogyasztás járult hozzá a legintenzívebben a gazdasági növekedéshez. Ezzel egyidejűleg az építőiparban és a szolgáltatói iparban is növekedés volt jellemző.