2024. április 27., szombat
2. Synergy fesztivál

A bajkeverő ventilátor

Fergeteges komédia nyitja meg az újvidéki nemzetközi színházrendezvényt

Hétfőn este az Újvidéki Színház szervezte 2. Synergy fesztivált, amelyen a kisebbségek nyelvén alkotó nemzetközi színházak társulatai szerepelnek, Carlo Goldoni A legyező című szövege alapján készült Ventilátor című produkció nyitja meg. Ez az Újvidéki Színház és a Gledališče Koper koprodukciója. A szlovéniai sikeres bemutató Koperban volt október 26-án. A hétfő esti újvidéki bemutatón Tjaša Hrovat, Anja Drnovšek, Rok Matek, Gorazd Žilavec, Igor Štamulak, Aleš Valič és Danijel Malalan mellett négy „újvidéki“ színész játszik: László Judit, Sirmer Zoltán, Huszta Dániel és Soltis Lehel, akik a koperi bemutatón már bizonyítottak.

A Ventilátor rendezőjét, a ljubljanai, 1975-ben született, Jaka Ivancot, aki jelenleg a Gledališče Koperban dolgozik, a szakmabeliek az egyik legeredetibb szlovén rendezőnek tartják. A szlovén fővárosban a Színház, Rádió, Film és Televízió Akadémián szerzett diplomát, mentora Dušan Jovanović volt. Ivanc már az első, Buba c. projektumával, amelyet a belgrádi Mladen Popović szövege alapján rendezett a ljubljanai Mladinsko Gledališče színházban, felhívta magára a szakma figyelmét, mert a darab bekerült a Sterija Játékok hivatalos programjába. A Ventilátor rendezője, aki a gyermekszínházban is rendez, dramaturgiával, színpadi dizájnnal és videóművészettel is foglalkozik. Munkájával számos díjat érdemelt ki. Erénye, hogy minden drámához sajátos, univerzális vizuális nyelvet keres, a darab zeneiségére helyezve a hangsúlyt. A többnyelvű Ventilátort egy apokaliptikus környezetbe helyezte, amelyben csak az öngyilkosságra leginkább hajlamos két nemzet, a magyar és a szlovén tud megélni.

A szerzemények szellemes szövegéről az író, Jure Karas így vélekedett:

– Nem jelentett gondot a dalok fordítása különböző nyelvekre, mert használtuk a Google-fordítót és Lénárd Róbert fordítói képességét…

Aleš Valič tapasztalt, szlovén színművész szerint nagy privilégium volt a Ventilátor csapatában dolgozni.

– Különösen lelkesített, ahogyan eljutottunk az előadás elvéhez. Azt hiszem, ez a közönséget is lelkesíteni fogja.

– A zenének magyar, szerb, szlovén és olasz „illata” van – tudtuk meg Davor Herceg dalszerzőtől.

László Judit a produkcióban a legfiatalabb színészek egyike.

– Hálás vagyok a darabban szerzett tapasztalatokért – mondta, majd hozzáfűzte: – Minden összeállt, ami a jó előadáshoz szükséges. A rendezőtől konkrét, világos utasításokat kaptunk. Jó, mondhatnám szinte tökéletes csapatban dolgoztunk, nagyon pozitív energia hatott át bennünket, és sokat nevettünk. Kíváncsian várjuk, hogy az újvidéki közönség hogyan fogadja az előadást.

A Ventilátor szövege Carlo Goldoni A legyező c. darabja alapján íródott. Goldoniban, aki 225 éve hunyt el, az olasz színjáték megújítóját tiszteljük. Felhagyott a commedia dell'arte, az előre megírt vázlat alapján rögtönzött vígjáték műfajával, és a színészek nem kis ellenállását leküzdve elérte, hogy azok maszk nélkül, az általa írt, gyakran helyi dialektusú szöveget betanulva játsszanak. Darabjai óriási sikert arattak. A közönség a szereplőiben a hétköznapi polgári élet egy-egy jellegzetes alakjait ismerhette fel: fösvényeket és tékozlókat, hízelgőket és rágalmazókat, fecsegőket és hazugokat, szoknyavadászokat és nőgyűlölőket.

A bemutató produkcióról, amelynek díszlettervezője Greta Godnič, a jelmeztervezője Andrej Vrhovnik és a koreográfusa Miha Krušič, még annyit elárulunk, hogy az élő zenét Klemm Dávid bandje szolgáltatja.

A november 5-étől 12-ég tartó kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválján a nézők összesen tíz előadást láthatnak, ebből kilencet az Újvidéki Színház színpadán, egy performance-ot pedig november 9-én, 15 órakor a Matica srpska Galériában. A fentebb beharangozott koperi–újvidéki koprodukció gárdája mellett a fesztivál erős mezőnyében fellépnek többek között az olaszországi szlovén, a magyarországi szerb, az izraeli orosz, az oroszországi tatár, a törökországi örmény, az erdélyi és a kárpátaljai magyar színművészek.

 A 2. Synergy fesztivál műsora

November 5-én, hétfőn 19 órakor az Újvidéki Színház nagytermében az Újvidéki Színház és a szlovéniai Gledališče Koper a Jaka Ivanc rendezte Ventilátor c. vígjátékot mutatja be.

6-án, kedden 19 órakor a színház nagytermében a Slovensko Stalno Gledališče (Trieszt, Olaszország) Peter Handke Az aranjuezi szép napok c. darabját viszi színre Igor Pison rendezésében. Szintén 6-án, de 21 órakor a kisteremben az Avala expresst láthatjuk. A Milosevits Péter rendezte produkció a Magyarországi Szerb Színház és Cseh Tamás családja együttműködéseként jött létre.

7-én, szerdán 19 órakor a nagyteremben a Marc Chagall sorsáról, művészetről, szeretetről, életről és... haláláról szóló, Shaul Tiktiner rendezte darabot, az Utolsó repülés – Egy művész vallomásait Saul Tiktiner Bábszínháza (Tel Aviv, Izrael) játssza.

8-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a nagyterem színpadán a Buinszki Állami Drámaszínház (Buinszk, Oroszország) Tufan Minhuljin Leánykérés című zenés komédiájával mutakozik be a közönségnek. A darab rendezője Railj Sadrijev.

9-én, pénteken 15 órakor a Galéria tér 1. alatti Matica srpska Képtár termében Maia Morgenstern és Marius Bodochi színművészek Edith Negulicinak a Marina &Ulay c. duodrámáját adják elő Marina Abramovićról, a kortárs művészet egyik legnagyobb ikonjáról. Szintén 9-én, de 19 órakor, éspedig az Újvidéki Színház nagytermében Ksenija Prohaska horvát színművésznő Marlene Dietrich c. zenés monodrámája szerepel műsoron.

10-én, szombaton 19 órakor az Újvidéki Színház kistermében Találjuk meg egymást, az hiányzik nekünk című darabot játsszák kollektív rendezésben a Törökországi Örmény Színház (Isztambul, Törökország) színművészei. Ez lesz a produkció bemutatója.

11-én, vasárnap 19 órakor a színház nagytermében a Bocsárdi László rendezte Alice c. előadást láthatjuk. A Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra (Sepsiszentgyörgy, Románia) közös produkciója Lewis Carroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című meseregényei alapján készült.

12-én, hétfőn 19 órakor a nagyteremben a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház (Beregszász, Ukrajna) mutatja be Zelei Miklós Zoltán újratemetve c. darabját, amely Rómeó és Júlia története a vasfüggöny két oldalán. A rendező Vidnyánszky Attila.

A fesztivál előadásaira jegyet foglalni a 021/657-25-27-es telefonszámon, illetve az ujvidekiszinhaz@yahoo.com e-mail-címen lehet. A jegyek 500 dinárba kerülnek. Csoport (legkevesebb 5 fő), nyugdíjas, diák és egyetemista részére a jegy 300 dinár.