2024. április 27., szombat
MONTENEGRÓ

Első díj Újházi Adriennek

A díjazott installációval

A díjazott installációval

Újházi Adrienn ifjú újvidéki képzőművész installációja nyerte el Podgoricán az első díjat a nyugat-balkáni országok fiatal képzőművészei számára meghirdetett pályázaton. A Zbogom Balkan? Zbogom Balkan!  című pályázatra a régióból mintegy 50 alkotás érkezett be, a zsűri Adrienn munkáját ítélte meg a legjobbnak. A tehetséges ifjú újvidéki képzőművész alkotásaiban számos természetes anyagot használ, hiszen a művészet eszközeivel az ember és természet viszonyát vizsgálja, dolgozza fel.

Alkotásaiban jelen van a búzaszem, hiszen a búza termesztésének története egyidős az emberi társadalmak történetével. Újházi Adriennél a búza fontos egzisztenciális szerepet kap, a mai kor és társadalom metaforájának is tekinthető. Azzal, hogy a természetes anyagok alkotásai szerves részét képezik, ironikus módon mutat rá a természet szennyezésére, az ökológiai katasztrófákra.

A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokból péntek este Podgoricán, a Perjanički dom elnevezésű galériában kiállítás nyílt, amely a hónap közepéig tekinthető meg.