2024. április 27., szombat

Szellemiséget formálnak a gimnáziumok

A technológia fejlődésének az oktatás minőségén is meg kell mutatkoznia, állapították meg az újvidéki nemzetközi konferencián

Az informatika, a digitalizáció az oktatás területén is a jövőt jelentik: egyszerűsítik, korszerűsítik és olcsóbbá, elérhetőbbé teszik az ismereteket – hangzott el Újvidéken pénteken a Tartományi Képviselőház üléstermében megtartott tanácskozáson, a gimnáziumok kilencedik nemzetközi konferenciáján, melyet az újvidéki Isidora Sekulić Gimnázium szervezett, s melyen az oktatás jelenét, jövőjét érintő fontos kérdéseket vitatták meg. Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár a konferencia megnyitásakor elmondta, az efféle összejövetelek rendkívül fontosak, rámutatnak az oktatásnak, a kultúrának és az informatikának a szoros kapcsolatára. A 3k (kultúra, kommunikáció, komputer) elnevezésű tanácskozásra Oroszországból, Romániából, Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból is érkeztek vendégek, oktatási intézmények képviselői és tanulói vettek részt az újvidéki eseményen. Nyilas hangsúlyozta, a tanácskozás nemzetközi jellege csak öregbíti az immár kilencedik alkalommal megtartott konferencia hírnevét. A fejlesztésekről szólva elmondta, hogy a tartományi kormány az idén 20 millió dinárt fordított a Microsoft 365 Education platform beszerzésére az oktatási intézmények számára. A szoftverhez a gimnáziumok, továbbá néhány szakközépiskola és általános iskola jutott eddig hozzá, de azok is megkapják hamarosan, akik első körben kimaradtak. A tartományi titkár szerint a tanácskozás az oktatás digitalizációját célozza meg nemzetközi együttműködési lehetőségek bevonásával. Elmondása szerint valóban ez a jövő: gondoljunk csak a tankönyvkészítés kapcsán felmerülő gondokra, melyekkel nem kell számolni, amikor véglegesen áttérünk majd a digitális tankönyvek használatára az intézményekben. Néhány éven belül ez lesz a realitás, hangsúlyozta a helyszínen Nyilas.

A gimnáziumok szerepe meglehetősen nagy a fiatal generációk szellemiségének kialakítása terén, meghatároznak egy új intellektuális irányt és bevonják abba a fiatal korosztályokat, értékelte felszólalásában Ružica Vukobratović, az Isidora Sekulić Gimnázium igazgatója. Úgy fogalmazott, a gimnáziumokban ma a meghatározott oktatási program teljesítésén van a hangsúly, de nem mehetnek el a technika fejlődése mellett sem el: bevezették az új Microsoft 365 Education platformot, mely lehetővé teszi a dokumentumok online térben való hozzáférhetőségét, az interaktív munkavégzést, a világhálón keresztül zajló előadásokat, a házi feladatok online megoldását és ellenőrzését, a képzés követését távolmaradás esetén is. Reményét fejezte ki, hogy az Isidora Sekulić továbbra is elkerülhetetlen helye lesz a technológiai fejlődések bevezetésének és alkalmazásának.

A konferencia előadásokat tartalmazó részében olyan témákkal foglalkoztak a hazai és külföldi oktatási intézmények képviselői, mint amilyen például a robotika területén megvalósított eredmények bemutatása, az inkluzív jellegű oktatás gyakorlati alkalmazása, számítógépes programok alkalmazása a matematikai és a fizikai tananyag előadása során.