2024. április 26., péntek

Ismét megrendezik a libanapokat

A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör illetékesei 4–6 fős csapatok jelentkezését várják

A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör november 4-én, vasárnap második alkalommal tartja meg a libanapokat, amelynek szervezői a libatenyésztés újraélesztését, népszerűsítését tűzték ki céljukként.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az észak-bánáti település ugyanis egykoron a libák gágogásától volt hangos, és többen is foglalkoztak libatenyésztéssel. Az elmúlt évtizedekben azonban ez a tevékenység kiment a divatból, jelenleg mindössze egyetlen nagyobb libatenyésztő él a faluban. Ezért egy évvel ezelőtt a falubeliekben felmerült, hogy ismét fel kellene lendíteni ezt az ágazatot, és annak a reményében rendezték meg az első ilyen jellegű rendezvényüket, hogy a falubeliek, illetve a térségben élők ennek köszönhetően előbb-utóbb megtalálják számításaikat a szárnyas jószág tenyésztésében.

Reperger Miklós, a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör vezetője és a rendezvény fő szervezője elmondta, a tavalyi libanap megszervezése során szerzett tapasztalatokból merítve ebben az évben remélhetőleg még sikeresebb, tömegesebb népünnepéllyel rukkolhatnak elő, amelyre szeretettel várják a hazai és a külföldi fellépőket, versenyzőket és persze mindazokat, akik vasárnap ellátogatnak a Csóka községhez tartozó faluba.

A fő szervező elmondta, hogy eddig több mint negyven csapat jelentkezett a versenyszámokra, amelyek között lesz libamáj- és tepertősütés, valamint libából készült ételek főzésében, libatépésben és kézi kukoricamorzsolásban is versenyt hirdettek.

A rendezvény vasárnap reggel 8 órakor kezdődik a csapatok fogadásával, valamint a kalácsok (kuglóf), a házi pálinkák és a savanyúságok leadásával. Ezt követően a libafogás, -vágás, -kopasztás és -darabolás következik, majd a csapatok forralt bor készítésében is megmérkőznek egymással. A libamáj és a tepertő sütése, a libaételek elkészítése délelőtt 9 órakor kezdődik, 10 órakor lesz a megnyitóünnepség. Ezután kezdetét veszi a libatépő verseny, az ételek elbírálását követően pedig a kézi kukoricamorzsoló verseny, a tervek szerint délután négy órakor az eredményeket is kihirdetik. A szervezők 4–6 fős csapatok jelentkezését várják, akik 1000 dináros benevezési díj ellenében egy kövér libát kapnak, és a szervezők biztosítják a kopasztáshoz szükséges forró vizet. A versenyzőknek kell magukkal hozniuk a tépéshez ülőalkalmatosságot, sátrat, kellékeket, edényeket és a főzéshez szükséges fűszereket. A versenyzők saját libával is versenybe szállhatnak, ebben az esetben nem kell befizetniük a nevezési díjat. A bírálóbizottság figyelembe veszi a csapatok versenyudvarának tisztaságát és dekorációját, és a legszebben tálalt ételek is elismerésben részesülnek. A fődíjat a legtöbb pontot elérő csapat nyeri meg.

Bővebb tájékoztatást Reperger Miklóstól vagy Ősz Szabó Imrétől, a rendezvény fő tanácsadójától kaphatnak az érdeklődők a 064/284-5336-os, illetve 061/111-5926-os mobilszámon.