2024. március 28., csütörtök

Moramo sačuvati postignute rezultate

Andor Deli: U što većem broju treba da učestvujemo na izborima MNS-a

„Od izuzetnog je značaja učešće članova nacionalnih manjina na izborima u nedelju, jer time opravdavaju i jačaju ulogu nacionalnih saveta“- izjavio je Andor Deli, vojvođanski predstavnik evropskog parlamenta, vezano za predstojeće izbore nacionalnih saveta.

Izbori nacionalnih manjina za nacionalne savete će biti krajem ove nedelje. Vezano za ovu aktuelnu temu, pitala sam za mišljenje Andora Delija, predstavnika EP.

Kako bi vrednovali rad MNS-a za protekle četiri godine?

-Mislim da nije preterana izjava, da je MNS postigao zavidne rezultate u jačanju svojih institucija, i mnogo su učinili za opstanak zajednice. Evropski kolegijum, sistem za stipendisanje studenata, program školskih autobusa, program za prvake, obnova subotičke Sinagoge - je samo nekoliko primera od mnogih uspeha koji govore za sebe.

U čemu se kriju uspesi MNS-a? Nisu sve nacionalne zajednice uspele da iskoriste mogućnosti.

-Naravno da postoje značajne razlike između nacionalnih zajednica u Vojvodini i Srbiji. Sa tačke gledišta MNS-a, tri značajna činioca su omogućila postizanje ovakvih uspeha. U prvom redu je bio potreban jedan povoljan i otvoren pravni okvir, koji postoji u Srbiji, i koji se ističe i u poređenju sa EU. Naravno, to ništa ne bi značilo bez vojvođanske mađarske zajednice i njhovih političkih predstavnika, koji znaju i da iskoriste te mogućnosti. Dok je treći činilac, značajna podrška matične države. Ova trojna sinergija je vojvođanskim Mađarima stvorila veoma povoljnu sredinu, što sada na predstojećim izborima MNS treba da zna da iskoristi radi interesa jačanja zajednice.

Ove godine je prihvaćeno više zakona koji se tiču manjinskih prava. Sledeći korak je realizacija. Kako Vi to vidite? Kakva je tu uloga nacionalnih saveta?

-Zakoni koji su prihvaćeni u junu vezano za prava nacionalnih manjina, izmena zakona o nacionalnim savetima je bio najznačajniji korak, jer je omogućio da se prava manjina i nacionalni saveti postave na stabilne noge. Mislim da ovaj okvir zakona počinje da dobija svoju formu, i može da se stavi veći akcenat na svakodnevno sprovođenje, gde još postoje zadaci. Zadatak nacionalnih saveta je veoma značajan jer su oni ti koji treba da sroče prohteve manjinskih zajednica, zatim da proslede prema aktuelnoj vlasti.

U čemu se sastoji samoupravljanje nacionalnih mnajina?

-Samoupravljanje nacionalnih manjina se ne svodi samo na predviđene zakone na planu kulture, obrazovanja, informisanja i korišćenja jezika. Samoupravljanje je i to kada jedna nacionalna zajednica može sama da predloži svoje prohteve, i može da utiče na to da se oni i ostvare na način na koji oni misle da je najbolje. Samoupravljanje slobodu zajednice znači i to da funkcioniše jedan mađarski sistem obrazovanja u osnovnim školama i predškolskim ustanovama, ili da imamo mogućnost biranja između velikog broja obrazovanja u srednjim školama na mađarskom jeziku, da imamo podršku u stipendiranju studenata i izgrađene kolegijume, da vojvođanske gazde i porodice mogu dobiti podršku. Sve ovo jača samostalnost zajednice. Imamo povlašćen položaj što nam naša matična držva pruža veliku pomoć u tome. Postignute rezultate ne treba da uzimamo tako kao da nam je to dato, već je potrebno da se cela zajednica potrudi da se to i sačuva.

Šta nam je činiti na izborima u nedelju?

-MNS ima za zadatak da izgradi i koordinira interese naše zajednice i da to sprovodi. Da bi ovo telo bilo jako, potrebna je podrška, to znači da treba da glasamo. Kao što sam već pomenuo mnogo toga se promenilo u korist naše zajednice, postignuti su mnogi rezultati i uspesi, mnogi projekti su završeni