2024. április 27., szombat

A zombori múzeum ünnepe

A Városi Múzeum a SO_ARHEO 2012 című kiállítással emlékezett meg a város múzeumi tevékenységének 135. évfordulójáról.

A tárlatot megnyitó dr. Adam Crnobrnja, a Szerb Régészeti Társaság elnöke szerint a kiállítás a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet és a Városi Múzeum kiváló együttműködésének gyümölcse.

Nyolc évezred egy kiállításon (Fotó: Fekete J. József)

Nyolc évezred egy kiállításon (Fotó: Fekete J. József)

– A régészet multidiszciplináris megközelítésének köszönhetően sikerült viszonylag kis kiállítási területen nyolc évezred történetét összegezni, hatezer évvel Jézus születése előttől kezdve máig. Ritka esetben fordul elő, hogy egy múzeum a kutatás kezdetét követően már hat év után eljut a „végtermékig”, vagyis a kutatás eredményének bemutatásáig – mondta Crnobrnja.

A kiállítást Anđelka Putica és Viktorija Uzelac, a múzeum régészei állították össze az intézmény szakmunkatársai segítségével.

A látogatók tematikus és kronologikus elrendezésben összesen 188 kiállítási tárgyat tekinthetnek meg, köztük a Čičovinál föltárt temetőben talált antropológiai leleteket, illetve háromdimenziós animációjukat. A föltárt leletek azt mutatják, hogy Zombor környékén dinamikusan váltották egymást a népek és a kultúrák. A mechanikus és vegyi hatások, a növényzet módosulása és a modern földművelés által alaposan károsított eredeti archeológiai kép rekonstruálásában fontos szerepet játszanak az egykori településeken és temetőkben föltárt tárgyak, amelyek további kutatásra adnak lehetőséget.

A gázvezeték kiépítését megelőző leletmentő ásatások nyomán újabb régészeti kutatások várhatók a Zomborhoz tartozó Gradina és Čičovi településen, Nemesmiliticsen és Doroszlón.

A tárlat november 23-áig lesz megtekinthető.