2024. április 24., szerda
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Mindenkinek a szavazata fontos

A Magyar Összefogás jelöltjei Tiszaszentmiklóson

Dolgozni akaró magyarokra van szükség ahhoz, hogy közösségünk a továbbiakban is fejlődni tudjon – emelte ki beszédében dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője szombaton este Tiszaszentmiklóson, a Magyar Összefogás lista jelöltjeinek a bemutatkozó lakossági fórumán, s hozzátette azt is, hogy olyan emberekre van szükség, akik a maguk módján, a maguk eszközeivel hajlandóak és készek ennek a közösségnek a gyarapodásáért tevékenykedni, és a Magyar Összefogás listáján szereplő emberek ilyenek, s most eljött az a pillanat, hogy a Magyar Nemzeti Tanács tagjaként folytathatják ezt a tevékenységet. A parlamenti képviselő ezért megkérte a jelenlévőket, hogy a november 4-i választáson szavazataikkal adjanak lehetőséget nekik erre.

A helybéli Piros Tulipán Magyar Hagyományápoló és Környezetvédelmi Egyesület által a település ifjúsági otthonában megrendezett kampányrendezvényen a megjelent jelöltek közül Erdődi Edvina okleveles jogász beszédében kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács mindannyiunk életében jelen van, a kisgyermekektől kezdve az idősebb korosztályig, s nemcsak az anyanyelvi oktatásért harcol, hanem azért is küzd, hogy a kultúra különböző elemein keresztül a magyar közösség szorosabban tudjon kapcsolódni a nemzethez. Mindenkinek ott kell hozzájárulnia az értékeink fennmaradásához, ahol él, ahol dolgozik és ahol a gyermekeit neveli, s megkérte a jelenlévőket, hogy szavazataikkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy az MNT folytathassa a megkezdett munkáját.

Dr. Dudás Attila, a Magyar Összefogás lista jelöltje azokat az eredményeket ecsetelte, amiket az MNT az elmúlt években elért az újvidéki egyetemeken tanulmányaikat végző vajdasági magyar fiatalok érdekében. Az újvidéki ügyvéd ezek közül az MNT ösztöndíját, illetve az Európa Kollégiumot emelte ki. Harmadikként a jelöltek közül bemutatkozott Oláj Ibolya csókai pedagógus is, aki szerint célja, hogy a vajdasági magyar gyermekek az anyanyelvükön tanuljanak, hogy legyen elérhető számukra a digitális világ, s ezáltal a fiatalok felkészültsége is folyamatos lehessen. Dr. Mészáros Zoltán történész, a Szabadkai Levéltár főlevéltárosa mutatkozott be. Beszédében rámutatott, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség az a párt, amelynek elnöke kapcsolatban van a magyar kormányfővel és a szerb köztársasági elnökkel is, így bármikor érdekeket tud érvényesíteni. Ezenkívül a vajdasági magyar pártnak a köztársasági parlamentben van képviselői csoportja, két államtitkára, illetve a tartományban is vannak képviselői, akik érdekeket tudnak képviselni.

– A politika a lehetőség művészete – emelte ki Mészáros, és hozzátette, hogy az MNT abban a helyzetben van, hogy ezeket a lehetőségeket azáltal, hogy a szerb és a magyar állam irányába is tud kommunikálni, meg tudja valósítani. Ehhez az szükséges, hogy a listájukra szavazzanak – jegyezte meg, és hangsúlyozta, hogy mindenkinek a szavazata fontos.