2024. április 27., szombat

Rákóczi-ösztöndíj a temerini elsősöknek is

Temerinben tegnap az Ifjúsági Otthon nagytermében a Kókai Imre iskola 58 elsőse vehette át a magyarországi Rákóczi Szövetség ösztöndíját. A tízezer forintos támogatást a szülők köszönték meg a Rákóczi Szövetség képviselőinek, Aradi Márknak és Petrovay Lászlónak, akik személyesen adták át az ösztöndíjat tartalmazó borítékokat. Az átadáson jelen volt a Magyar Összefogás listájának három jelöltje is: dr. Vitkay Kucsera Ágota, Sóti Attila és Erdődi Edvina, valamint Sziveri Béla, a Kókai iskola igazgatója.

Petrovay László, a Rákóczi Szövetség Magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgatója a megjelentekhez szólva elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség iskoláztatási programját 2004-ben indították el a Felvidéken, miután a szövetség vezetői látták, hogy egyre több magyar család szlovák iskolát kíván választani gyermekének, és hogy változtassanak ezen a szemléletmódon, létrehozták az ösztöndíjprogramot. Az idők folyamán látni lehetett a program eredményét, ezért bővítettek és 2013-tól már Vajdaságban is kiosztásra kerülnek az ösztöndíjak a magyar iskolát választóknak a szórványtelepüléseken.

Az idén az ősz folyamán mintegy 8000 magyar iskolát választó kisgyermek kapja meg az ösztöndíjat a Kárpát-medence több mint 350 helyszínén. Az ösztöndíjról fontos tudni, hogy nem állami támogatás, és bár nem nagy összeg, de szívből jövő és a magyarországi hétköznapi emberek, városok, önkormányzatok, cégek, országgyűlési képviselők és miniszterek adták össze, akik számára fontos a határon túli magyarság ügye, hogy a magyar gyerekek magyarul tanuljanak.

A támogatási program még két másik elemmel bővült. Az egyik az óvodásoknak szánt iskolakezdési ajándékcsomag, amely az idén karácsony táján kerül majd kiosztásra és egy Mátyás királyról szóló mesekönyvet és egy tábla csokoládét tartalmaz. Az ajándékcsomagban egy levél is lesz, amelyben a Rákóczi Szövetségtől ígéretet kapnak a szülők arra, hogy ha magyar iskolába íratják gyermeküket, akkor iskolakezdéskor egy jó minőségű iskolatáskát kapnak ajándékba.

Tavaly májusban indult a Gólyahír program, amelyben azokat a magyar vagy vegyes házasságban élő családokat szólítják meg, akik az Első babanapló című könyvet vehetik át a helyi partnerektől. A könyvbe adatokat lehet bejegyezni a gyermek fejlődéséről, de rövid mondák, mesék is megtalálhatók benne.

Az ösztöndíjak kiosztása során újdonságnak számított, hogy nem papír alapú szerződéseket kötöttek a szülőkkel, hanem elektronikus aláírást kértek a támogatás átvételekor.