2024. április 27., szombat

Célfoci a nemzetközi sikerért

Hat év után nyert újra magyar csapat az európai kupaporondon, és tizennégy esztendő telt el azóta, hogy a Ferencváros idegenben győzött a Hearts otthonában. Csütörtökön este a Vidi nem szép, de eredményes futballal 2:0 arányban múlta felül Szalonikiben a PAOK-ot. A magyar csapat egy masszív, védekezésre épülő 4–3–3-mal futott pályára, a labda nélküli mozgásoknál villámgyorsan 4–4–2-es vagy 4–5–1-es formációra váltottak. A Chelsea elleni mérkőzés után Marko Nikolić folytatta a munkát a kijelölt úton, a remek helyzetkihasználásnak köszönhetően simán hozták el a három pontot. Lucescu több alapemberét pihentette, a Vidi tömör középpályája pedig nem engedte át a görög támadásokat. Fontos statisztika, hogy a Juhász Roland vezette védelem összesen 27-szer tisztázott sikeresen, ami alapjaiban meghatározta a meccset. A másik lényeges szerepet Huszti Szabolcs töltötte be, aki a támadásba való átmenetet biztosította, a 12. percben pedig a vezető gólt is ő szerezte meg. A PAOK hiába támadott a későbbiekben, a Vidi hibátlanul végezte dolgát, a kontrákra épülő taktika végül a félidő végén újabb találatot eredményezett, ezúttal Stopira fejelt a hálóba. A biztos előny birtokában a magyar gárda még inkább összehúzta a vonalakat, Kovácsik pedig akkor védett, amikor igazán kellett. A piros-kékek győzelmükkel éltek a lehetőséggel, és továbbra is küzdenek a továbbjutásért. November 8-án a Groupama Arénában szintén a PAOK lesz az ellenfél.

Az El egyéb párharcain érvényesült a papírforma, kisebb meglepetésnek csak a Leverkusen és a Beşiktaş veresége nevezhető, a Milan pedig nem tudott felnőni a Betis elleni komoly feladathoz.

Szaloniki: PAOK–Vidi 0:2 (0:2)

Toumba Stadion, vezette: Jevhen Aranovszkij (ukrán). Gólszerzők: Huszti a 12., Stopira a 45. percben.

PAOK: Paszhalakisz – Léo Matos, Varela, José Crespo, Tosca – Sahov (Prijovic, 52.), Canas – Limniosz (Varda, 46.), Pelkasz, el-Kaddouri – Karelisz (Biseswar, 65.). Vezetőedző: Răzvan Lucescu.

Vidi: Kovácsik – Fiola, Juhász, Vinícius, Stopira – Pátkai, Hadžić, Milanov (Nikolov, 79.) – M. Šćepović (Hodžić, 65.), Huszti (Kovács I., 74.). Vezetőedző: Marko Nikolić.