2024. április 27., szombat

Új köntösben az egészségház

Az évtized legnagyobb beruházása valósult meg Kishegyes községben

Tegnap délelőtt Kishegyes község önkormányzatának vezetősége ellátogatott a Dr. Márton Sándor Egészségházba, és megtekintette az idáig elvégzett felújításokat.

A kishegyesi egészségház megújult épülete (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi egészségház megújult épülete (Lakatos János felvétele)

A még tavasszal megkezdett munkálatok során az egészségház épülete új tetőszerkezetet kapott, és a külső arculata is megújult. Az egészségház felújítása egész Kishegyes községet érinti, mondta el Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere.

– A kormány beruházásokkal foglalkozó irodájától 35 millió dinárt kaptunk az egészségház épületének felújítására. Ezúton is köszönetet mondok az irodának, a kormánynak és Aleksandar Vučić köztársasági elnöknek. Ez egy nagyon fontos épület a község polgárainak, és 30 évig nem fektettek bele semmit sem. Ez volt az egyik legkomolyabb probléma, ami a polgármesteri székben fogadott, de kitartó munkával sikerült eszközöket kiharcolnunk – nyilatkozta Lazić, majd arról is beszámolt, hogy ezidáig nagyon rossz állapotban volt az épület. A tető beázott, télen elégtelen volt fűtés, előfordult, hogy téli kabátban dolgoztak az egészségügyi dolgozók. Most ezek a problémák megoldódtak, az egészségügyi dolgozók és a páciensek elégedettségére, fogalmazott a polgármester.

A Dr. Márton Sándor Egészségházban történt beruházás az elmúlt évtized legnagyobb beruházása a községben, mondta el a médiának Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

– A kormánytól kapott támogatásból szinte teljesen megújult az egészségház. Új tetőszerkezetet kapott az épület, kicserélték az ablakokat és hőszigetelést kapott a külső homlokzat. Azt gondolom, hogy az itt dolgozók és Kishegyes község polgárai érzik ennek a beruházásnak az eredményeit. A télen nem kell nagykabátban dolgozni az egészségügyi dolgozóknak – nyilatkozta az elnök.

A kishegyesi egészségház épülete háromszintes, és több mint 30 éves épület, az akkori műszaki előírásoknak megfelelően. Azóta ez elavultnak számít, és komoly problémák jelentkeztek az épületen, mondta el Hallgató Imre, az önkormányzat építési osztályának vezetője, és az egészségház felújításának koordinátora.

– A tető beázott minden eső alkalmával, és az orvosi rendelőben becsorgott a víz. Az önkormányzatnak régi óhaja volt az épület felújítása, ami csak nagyon nehezen jött össze, mivel drága beruházásról van szó. Az elmúlt télen választottuk ki a kivitelezőt, az újvidéki GAT vállalatot, és idén tavasszal kezdődtek meg a munkálatok, majd augusztus végén fejeződtek be. A felújítás során a kivitelező lecserélte a teljes tetőszerkezetet és a tetőfedő anyag hőszigetelését. A homlokzat hőszigetelést kapott és a nyílászárók is teljes mértékben le lettek cserélve. Korábban fémkeretes nyílászárok voltak az épületen, amiken átfújt a szél, most viszont sokkal energia-hatékonyabb műanyag ablakokat építettek be. Az épület energiahatékonysága nagy mértékben növekedett, így az eddigi energiapazarló épület energiatakarékossá vált. Emellett az egészségház kapott pánikvilágítást, részben megújult a belső villanyhálózatot, valamint kívülről teljesen új tűzvédelmi vízvezeték épült. A külső munkálatokat követően a homlokzatot is újrafestették – mondta Hallgató, majd arról is szólt, hogy a felújításoknak köszönhetően ismét lehet használni az egészségház tetőtéri részét. Itt irodák, tárgyalótermek működhetnek, hangoztatta.