2024. április 27., szombat

Legfontosabb nemzeti értékünk a szabadság

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Csókán

Szerdán este Csókán is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A rendezvényt Homolya Ákos földrajz és történelem szakos tanár, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke nyitotta meg.

A megemlékezést az alkalomhoz illő dalcsokrok is színesítették (Báló Andor felvétele)

A megemlékezést az alkalomhoz illő dalcsokrok is színesítették (Báló Andor felvétele)

– Hajtsunk fejet a nemzeti összefogás előtt, amelyre napjainkban kiemelten szükségünk van! Hajtsunk fejet a mártírok emléke előtt! Nagy Imre és társai előtt, a pesti srácok előtt, a vidéki értelmiségiek, munkás- és parasztemberek előtt, akik a helyi forradalmi nemzeti tanácsokat megalakították, és egy jobb életért, a demokratikus politikai berendezkedésért, a szabadságért és a függetlenségért, tulajdonképpen a mi jövőnkért is küzdöttek. 1956 az emberi méltóság és a szabadság visszaállításának forradalma volt. A szabadság tehát a legfontosabb nemzeti értékünk. Mi tudjuk csak, hogy mi hogyan szeretnénk élni. A szabadságot és függetlenséget ma is, holnap is, mindennap meg kell védeni! Szerencsére manapság már nem fegyverrel, hanem okosan érvelve, közéleti, politikai, kulturális eszközökkel tesszük ezt. És ebben a munkában minden magyarra, minden nemzettársra szükség van – hangsúlyozta beszédében Homolya Ákos.

Az ünnepi műsoron Verebes Krnács Erika előadóművész tolmácsolásában elhangzott Márai Sándor Mennyből az angyal című verse, a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa és a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa pedig dalcsokorral lépett fel. A helyi fiatalság is kivette a részét a programból, hiszen a Rákóczi Szövetség Csókai Ifjúsági Szervezetének tagjai is bemutathatták Gondolatok a forradalomról című előadásukat, Jaksa Dominika versmondó pedig Bogdán József Ima az elmenőkért című költeményét mondta el. A műsort Gábor Zoltán operaénekes Volt egyszer egy hadnagyocska című dalcsokra zárta.

Az eseményt a Csóka Művelődési és Oktatási Központ szervezte.