2024. április 18., csütörtök
SZERB-MAGYAR ÜZLETI FÓRUM

Egyre több a közös projektum

A kommunális infrastruktúra fejlesztéséről tartottak szerb–magyar üzleti fórumot ma Újvidéken a Vajdasági Gazdasági Kamara (PKV) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, Szerbia budapesti nagykövetségének logisztikai támogatásával, több mint 100 résztvevővel, köztük magyarországi cégek és intézmények mintegy 40 képviselőjével.

„2016 óta a mi javunkra billent a mérleg, nagyobb a kivitel, mint a behozatal – ismertette Boško Vučurević, a vajdasági kamara elnöke. – Tavaly már 297,9 millió euró értékben szállítottunk árut a szomszédos országba, a behozatal értéke pedig 247,3 millióra tehető. Az idén az első 8 hónapban 399,5 millió eurós árucserét bonyolítottunk le, a vajdasági kivitel 218,8 millió, a behozatal pedig 180,7 millió eurós volt.”

A találkozón a kommunális infrastruktúra állapotán és fejlesztésén kívül környezetvédelmi témák is napirendre kerültek, valamint a határon átívelő együttműködés, a közös projektumok. Pillanatnyilag 12 ilyen projektum megvalósítása folyik, ezek értéke mintegy 25 millió euró. Mindez arra utal, hogy a magyar szakemberek, cégek komoly, fizetőképes, a további közös munkálkodásra kész partnerekre találtak Vajdaságban.