2024. április 26., péntek

A könyv hatalma

Belgrádban még mindig a könyvvásár számít a leglátogatottabbnak

Nézze tanárnő, mit vettem? Ezt a nagymamámnak választottam – mutatta büszkén a megvásárolt könyvet egy 10–11 év körüli fiú a belgrádi könyvvásáron. A könyv, úgy tűnik, még nem veszített az értékéből, ha már ajándék lehet.

Tegnap, az első napon, amikor az iskolák látogattak el a könyvvásárra, rettenetes tömeg volt, alig lehetett lépni, persze a fiatalok lendületével kellett mozogni, ők diktálták az irányt is, mert amikor egy osztály, vagy kettő forgalommal szemben megindul, nem sok választása van az embernek, vagy félreáll, vagy csatlakozik az áradathoz. Sikerült a kíváncsiságukat felkelteni, és fenntartani. Ezúttal sem lehetett olyan címet kitalálni, ami nem volt a könyvvásáron. J. R. R. Tolkien, a Gyűrűk ura és a Hobbit című könyv írója még mindig nem veszített a népszerűségéből, egy külön standot szántak csak neki és a könyveinek. És persze Harry Potter még mindig nagy kedvenc, nem is csoda, miért volt olyan nagyon büszke zsákmányára egy másik fiú, amikor azzal állított osztálytársai elé, hogy: – Nézd, mit találtam! És már mutatta is a színes fedőlapot. Azt nem láttam, melyiket „találta” a sorozatból, nem figyeltem, a történet azonban ez után vált érdekessé. Hiszen sorjáztak a kérdések: – Hol? Melyik csarnokban?... És a válasz, ez volt: – Itt, 200 méterre a padlón hevert! – És te ezt mind el akarod olvasni? – tette fel a kérdést a barátja. Magához szorította a könyvet és mosolyogva bólogatott a leleményes fiú: – Igen.

Mekkora hatalommal bír egy könyv, ha egy gyereket büszkévé, többet iriggyé, azt pedig, aki elveszítette, szomorúvá tud tenni?!

Tegnap a tinikönyvek körül volt a legnagyobb tömeg. Azt gondolom, a valamikori pöttyös és csíkos könyveket teljesen lekörözték az új, a kamaszokat érintő témákkal foglalkozó könyvek. Csillogó szemmel forgatták azokat, elsősorban a lányok, és gondolkodtak, hogy most éppen melyiket is olvasnák el legszívesebben. Majd egy üres sarokban a földre kuporodva lapozgatták a megvásárolt könyveket. Nagy sorok alakultak ki azoknál a pultoknál is, ahol 99 dinárért kínálták a könyveket a könyvkiadók, vagy éppen 3 könyvet kínáltak 499 dinárért. A könyvvásár az a hely, ahol a könyvkiadók kitesznek magukért 10–20, vagy akár 75 százalékos kedvezménnyel kínálják a kiadványaikat. Szerbiai, illetve külföldi írókat is fel lehet lelni, és mint ahogy már említettem, minden témában, a receptes könyvektől a vallási témákon át, a könnyű irodalomig. Persze nem hiányoztak a klasszikusok sem, újabb köntösben, újabb kiadásban, vagy régi aranybetűs nyomtatásban ezúttal is a polcokon hevertek. És habár a könyvek ára legtöbb helyen 250–300–500 dinár volt, azok az „értékesebbek”, vagyis keresettebbek azért helyenként elérték a 800–900 dinárt is. A több kötetes „sláger könyvek” pedig 4–5 ezerről indultak.

Több érdekessége is van az idei könyvvásárnak. Az egyik, amire nagyon sokan voltak kíváncsiak, az az e-tanterem. Elsőre nem is tűnik olyan izgalmasnak, mégis hatalmas képernyőkön, interaktív feladatokkal vonzották be a fiatalokat, a középkorúakat és az elcsábult idősebbeket is a 21. századi újdonsággal az animátorok. Az érdeklődőket hosszú percekre sikerült nekik lekötni. Nem hiába kerített bűvkörébe minket már az új technológia.

A másik érdekességet a katonaság és a rendőrség nyújtotta. Saját standdal, uniformisban próbálták népszerűsíteni kiadványaikat és soraikat a szervek fiatal és fess képviselői. A katonaság tisztjei különböző témákról egy olyan tető alatt vitatták meg a közönséggel, amely általában álcázásra szolgál, így annak a figyelmét is magukra vonták, akiket nem érdekel a hadtudomány.

A rendőrség ugyanakkor számos interaktív játékkal, puzzle-lel, gyermekkiadványokkal próbálta magára vonni a figyelmet. És mondhatom, mindkét esetben akadt érdeklődő és a játékokban résztvevő is. Ki gondolta volna, hogy a szakirodalom is tömegek figyelmét fogja felkelteni. A kriminológia, a pszichológia, a gazdaságtan, mint-mind szinte megközelíthetetlen volt a pultot körülvevő érdeklődőktől. Csakúgy, mint az informatikai egyetemi kar kiadványai.

Én ezt kérem! – szólt egy alsós osztályba járó kisfiú éppen az IT-standnál. Az egyetemi hallgatók fel is kapták a fejüket, hiszen egy olyan könyvre mutatott, ami a programozás egyik változatával magasabb szinten foglalkozik. – Ezt magadnak veszed? – tették fel mindjárt a kérdést hitetlenkedve. Nem esett a fiú zavarba. – Igen – mondta, majd elkezdte ecsetelni, hogy már van egy másik könyve egy másik írótól... Vannak, akik lépést tartanak a korral.

Az idén a könyvvásár hét napon át várta az olvasás szerelmeseit. Vasárnapig látogatható Belgrádban az 1000 négyzetméteren, több mint ezer hazai és külföldi kiállítóval és több ezer könyvvel felszerelt vásár.

A belépőjegy 250 dinárba kerül, csoportos jegy esetén 150 dinárt kell fizetni fejenként.