2024. április 27., szombat

Bocsánatot kért a börtönbe vonuló spanyol Rodridgo Rato, volt politikus, bank- és IMF-vezér

Bocsánatot kért az általa elkövetetett hibákért Rodridgo Rato spanyol politikus, volt bankvezető, mielőtt csütörtökön bevonult a börtönbe, hogy megkezdje négy és fél éves büntetését sikkasztás miatt. Rato 1996 és 2004 között a konzervatív néppárti kormány gazdasági minisztere és miniszterelnök-helyettese volt, ezt követően 2007-ig vezette a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), utána pedig a Caja Madrid bankot, amelynek pénzéből sikkasztott.

"Vállalom a hibákat, amiket elkövettem. Bocsánatot kérek a társadalomtól" - mondta az egykori politikus a Soto del Realban található büntetés-végrehajtási intézet bejáratánál a rá váró újságíróknak.
A 69 éves politikust három héttel ezelőtt ítélte el jogerősen a spanyol legfelsőbb bíróság, amiért 99 ezer eurót használt fel saját célra a 2010 és 2012 között az általa igazgatott Caja Madrid bank pénzéből.
Az ügyben összesen hatvanegy embert találtak bűnösnek, akik összesen több mint 12,5 millió eurót (több mint 4 milliárd forint) költöttek el, egyebek mellett éttermekre, utazásokra, ruhákra, a harmadik legnagyobb spanyol bank vagyonából. A ma Bankia néven működő pénzintézetben a jogtalan pénzköltés még Rato elődje, Miguel Blesa vezetése alatt vált gyakorlattá, aki 1996 és 2009 között volt a bank elnöke.
A visszaéléseket úgy követték el, hogy fizetéskor a banki nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket.
Rodrigo Rato az ügy kirobbanása után visszafizette az általa elkötött összeget.
A volt politikus ellen vagyonosodási vizsgálat is indult, mert felmerült, hogy a spanyol kormány által hirdetett 2012-es adóamnesztiát pénzmosásra használhatta fel. Emiatt 5,3 millió euró (1,5 milliárd forint) értékű adócsalási nyomozás zajlik ellene. A gyanú szerint a volt politikushoz köthető több tucat cég fiktív számlák segítségével kerülte el a személyi jövedelemadó és a társasági adó befizetését 2009 és 2014 között.