2024. május 8., szerda

Visszatér a vénasszonyok nyara

Szerdán reggel igencsak kellemetlen időjárásra ébredhettek Szabadka és környékének lakosai. A hideghez eső és szél is társult, ezzel is erősítve az alacsony hőérzetet. Aki csak tehette, minden valószínűség szerint befűtötte a szobáját, begyújtott a sparheltbe, a kályhába, üzembe helyezte a gázkályhát, vagy éppen felcsavarta a villanykályhák kapcsolóját. A Szabadkai Távfűtőművek felhasználói hétfő óta élvezhetik a fűtés örömeit, és ez igencsak jól jött az elmúlt napokban.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A palicsi meteorológiai állomás adatai alapján elmondhatjuk, hogy a hőmérséklet a szerdai nap legnagyobb részében 11ºC körül mozgott. Ami a csapadékot illeti, az röviddel fél hét után kezdett hullani és az első szakaszban körülbelül negyed kilencig 0,4 milliméternyi eső esett. A délelőtt folyamán további 0,6 milliméternyi csapadék hullott. A reggel és a délelőtt folyamán erős szelet mértek, a legerősebb reggel öt órakor volt, ekkor másodpercenként 16 méteres sebességgel fújt, 11 órakor másodpercenként 14 méteres sebességet mértek.

Mint ismeretes, a Távfűtőművek esetében október tizenötödikét tartjuk a fűtési idény kezdő dátumának. Viszont a külső hőmérséklet nagyban befolyásolja az üzembe helyezés időpontját. Az október közepén tapasztalható kellemes időjárásnak köszönhetően csak 20-án kezdődtek meg az úgynevezett melegpróbák, és a közvállalat hétfőn állt át a normális üzemvitelre. Ábrahám Attila, a Távfűtőművek ellátórendszerének főmérnöke lapunknak megerősítette, hogy a fűtés a normális kerékvágásban folyik, viszont a hétvégétől várhatóan szünetelni fog a rendszer:

– Az előrejelzések alapján a hétvégén felmelegedés várható, és az esti órákban sem csökken 14 ºC alá a hőmérséklet, ami azt jelenti, hogy éjszaka sem fogjuk üzemeltetni a rendszert – fogalmazott Ábrahám.

A hőmérséklet emelkedését a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján található előrejelzések is megerősítették, már szombaton igazi vénasszonyok nyara várható, s ezt minden bizonnyal a pénztárcánk sem bánja.